Дали наистина знаменитият археоптерикс е единствен предшественик на всички птици? Ново изследване, публикувано днес в сп. "Нейчър", показва, че неговият мозък не прилича повече на мозъка птиците, отколкото на други видове пернати динозаври.

Мозъкът на птиците прилича на мозъка на влечугите, но по отношение на своето тегло птиците имат огромен мозък, който им позволява по-добри визуални възможности и координация на движенията, необходими за полет. Археоптериксът, който е живял преди 150 милиони години, дълго е бил смятан за най-старата изкопаема птица. Но родословното дърво на прадедите на птиците непрекъснато е разтърсвано с откриването на все нови и нови видове пернати динозаври.

Научен екип, ръководен от Ейми Баланоф от Американския музей по естествена история е използвал снимки с висока резолюция, за да измери и сравни мозъчните обеми на днешните птици, археоптерикса и други изчезнали видове. Техният анализ подкрепя идеята, че щом археоптериксът е имал необходимия мозъчен капацитет, за да лети, други нелетящи пернати динозаври също са можели да придобият възможност да летят.

Археоптериксът винаги е бил смятан за единствен преходен вид между пернатите динозаври и днешните птици. Но при изучаването на мозъчния обем на близки роднини на динозаврите, ние установихме, че археоптериксът не е бил толкова специален.

" Археоптериксът наистина е имал мозък, позволяващ му да лети, което е почти сигурно, като се има предвид неговата морфология, но това се е отнасяло за много други нелетящи динозаври", заяви Баланоф.