Екип учени от "Dawid Sheldrick wildlife Trust" спаси лъвица от бавна и мъчителна смърт в Кения. Видеото на "Barcroft TV" показва хуманната акция в името на природата и заслужено се превърна в новия хит на социалните мрежи.Спецовете от "Dawid Sheldrick wildlife Trust" получили сигнал за тежко ранена лъвица. Тялото й било разпрано при бой с бивол. Лъвицата, която получила от ветеринарите името Сиена, прекарвала последните си часове живот.

Само 24 часа след инцидента на място се отзовали доцент Рофтин и ветеринарен лекар. Те установили, че лъвицата е на 11 години и ако огромната й рана не бъде обработена, я очаква изключително жестока гибел. Сиена наскоро родила 3 малки. На всичкото отгоре тя била предводител на т.нар. прайд и ако се предаде, рискува сигурността на останалите лъвици и лъвчета.

В този момент екипът се намесил решително. Сиена първо била упоена. Само почистването на раната с физиологичен затвор и подготовката за зашиване отнело повече от час на експерта - доктор Рофтин. Последвала същинската част от операцията. Тя преминала успешно, а накрая разрезът бил "херметизиран" с глина, която помага за по-бързо зарастване на раната.

На лъвицата бил инжектиран и разтвор срещу евентуални възпаления. Накрая Сиена била върната сред природата и скоро след това отново повела прайда си, полагайки грижи за малките лъвчета в него.