Издирването на двамата затрупани миньори в рудник "Ораново" се подновява на 1 август - 17-ят ден откакто са в неизвестност.

Към 4 часа тази нощ обходната галерия от 33 метра бе прокопана и бе достигната лента "А", където се предполага, че се намират Иван и Николай. Спасителите и миньорите пробиха рано тази сутрин малък отвор в най-високата част на прокопавана обходна галерия, започната миналата сряда. До прокопаването й се стигна, след като на 23 юли спасителите, достигнали само на 1.50 метра от мястото, където се е изсипало отгоре свлачището, бе невъзможно да продължат напред заради рядката кал.

След като бе изгребвана, тя отново се свличаше. Вечерта на миналия вторник кризисният щаб реши прокопаването на обходна галерия, която да влезе в лента "А", където се предполагаше, че се намират Иван Лазаров и Николай Младенов.

Когато тази сутрин бе проникнато там, лента "А" се оказа пълна до тавана с кал. Тя е изпълнила целия диаметър от 2.50 метра на галерията. Първата дневна смяна днес укрепи края на обходната галерия до отвора при навлизането в лента "А".

Според началника на рудника Валери Манов втората смяна, влязла в 14 часа днес в рудника, трябва да разшири отвора, пробит рано тази сутрин. След това, най-вероятно нощната смяна довечера ще започне изграждането на предпазен щит на лента "А", вляво от проникването, за да се подсигури гърбът на спасителите.

След това най-вероятно утрешните смени ще започнат изчистването на калта надясно по лента "А", която вече не е толкова рядка. След отварянето на пробива е премерено съдържанието на газ метан в лента "А". Такъв нямало, но това най-вероятно е, защото лентата е изпълнена с кал до тавана.

Според разказите на присъствали на аварията от 16 юли, Асен Стойнев и Христо Младенов били почти на мястото на пробива, където отгоре, някъде от много високо според Манов, се изсипали кал, камъни и големи скали, две от които впоследствие бяха взривени от спасителите. Един от двамата, дочул трясъка на свлачището при кръст "Б" извикал: "Бягайте". Те двамата, тъй като се намирали на метри преди свлачището, побягнали назад, към кръст "В" на схемата.

Застигнати обаче от калната маса те загинали, причините за смъртта им са вследствие на задушаване и гръдни травми от падналите камъни. При свличането, Иван Лазаров и Николай Михайлов били след кръст "Б", откъдето се изсипало свлачището. Затова се предполага че те побягнали напред, към края на лента "А". Затова от утре спасителите и миньорите започват да копаят надясно от пробива, към края на лента "А". Според откритото днес състояние на лентата, пълна до горе с кал, се смята, че тя е изпълнила лентата до края, или 10 метра.

Там някъде, по това разстояние се предполага, че се намират двамата затрупани. Ако не бъдат открити там, следва прокопаване наляво от щита, който ще бъде изграден през следващите две смени.

Наляво, до пробива в района на кръст "Б" има 8.50 метра, и още 1.50 до там, където миналия вторник спасителните дейности бяха преустановени. Простата сметка показва, че надясно и наляво от влялата се в лента "А" обходна галерия остават по 10 метра. Или общо 20. Дано двамата са надясно. Така ще се сбъдне казаното от Манов тази сутрин, че след като започнат да отнемат калта, двамата може да бъдат открити всеки момент. Дано да е така, а не да са наляво. В такъв случай откриването им може да се забави с още доста дни.

БГНЕС припомня, че спасителните дейности по издирването на двамата затрупани миньори напредват бавно. От 16 юли се издирват двама от затрупаните в рудник "Ораново" миньори. Други двама загинаха. На следващия ден след трагедията село Полена и село Полето се простиха с Асен Стойнев и Христо Младенов на 40 и 45 години. В спасителната акция на 300 метра под земята се включи специализираният отряд на мина Челопечене. Скалата, която бе открита и спряла спасителните дейности бе взривена.

Оцелелият шлосер Бойко Ружински каза тогава пред БГНЕС, че причина за срутването е неукрепена нова разработка и обвини директно за смъртта на двамата си колеги ръководството на рудник "Ораново". За шест години стопанисваният от пернишкия бизнесмен Красимир Михайлов рудник отне живота на шест души.