Американски студент получи 4,1 млн. долара обезщетение, защото властите в Калифорния го забравили четири дни в килия в Сан Диего.

Даниел Чонг бил задържан при акция за разпространение на наркотици. Впоследствие решили да не му повдигат обвинения. Полицай го затворил в килия и му казал, че ще се върне след малко.

Никой обаче не се появил при килията му в ареста в продължение на повече от четири дни.

„Помислих си, че станала грешка. Една наистина огромна, ужасяваща грешка", каза той пред съда. В килията с размери 1,5 на 3 метра и без прозорци нямало нито храна, нито вода.

Чонг обясни, че през това време се е наложило да пие урината си, за да оцелее. Опитвал се да изяде и очилата си. Пробвал да издълбае послание до майка си на ръката си - „Sorry Mom" (Извинявай, мамо) и успял да изпише буквата S. На третия ден започнал да халюцинира. Той крещял и блъскал по вратата, провесил през прозорчето на вратата връзките на обувките си като знак, че вътре има човек, но никой не се появил.

След като бил открит четири и половина дни по-късно Чонг прекарал пет дни в болница, за да се възстанови от дехидратация, получените проблеми с бъбреците, крампи и перфориран хранопровод. Той бил загубил 7 кг от теглото си.

Правосъдният инспекторат в Сан Диего все още разследва, какво точно се е случило, за да бъде забравен Чонг.

В резултат на делото в килиите в отдела за борба с наркотиците ще бъдат инсталирани камери, а помещенията ще се проверяват всекидневно.

С парите от обезщетението студентът по икономика в университета в Калифорния смята да купи къща на родителите си.