Музиканти от различни поколения, приятели, почитатели дойдоха да се поклонят пред тленните останки на композитора Найден Андреев в храма "Покров Богородичен".

Много от тях споделяха, че не могат да си представят, че този човек с неговата жизненост, с неговата жажда за творчество и амбиция не е вече между живите.

Композиторът почина на 28 юли на 68-годишна възраст след инфаркт.

Найден Андреев, известен повече като автор на естрадни песни, създава много творби, голяма част от които са се превърнали във вечни хитове. Повратен момент в творческата му биография настъпва през 1995 г. , когато творецът се посвещава на съвременната българска църковна музика. Композиторът Найден Андреев създава ораторията "Моление" върху канонични християнски текстове и проповеди с основно посвещение "В Името на Отца и Сина и Светия Дух". Малцина знаят, че едно от първите изпълнения за пред приятели преди години беше точно в храм "Покров Богородичен". Пространството на църквата не можа да побере приятелите и колегите на Найден Андреев и дълго по стълбите и входа на храма се виеше опашка. Тук бяха дошли, макар и вече сериозна възраст певицата Маргрет Николова, композиторът проф. Иван Стайков. Певците, с които най-много е работил Маргарита Хранова, Михаил Белчев, Етиен Леви, както и Богданова Карадочева, Борис Годжунов, Мими Иванова, панайот панайотов и много, много други. За последно сбогом бяха дошли и колегите му композитори Стефан Димитров, Александър Бръзицов, текстописци, приятели, с които през годините е работил в БНР и БНТ.

20 години от творческия живот на Найден Андреев - от 1972 до 1992 година преминават в БНТ като отговорен и заместник главен-редактор на редакция "Забавна музика". През 1996-1997 година е бил изпълнителен директор на телевизията. Бил е и музикален директор на Вариететно-сатиричния театър в Габрово. След 1997 година е композитор на свободна практика. Той става и член на Националния съвет за музика и на Международната славянска академия със седалище Москва и Ню Йорк, в която е избран за професор през 2003 година.

През 70-те и 80-те години на XX век се утвърждава сред водещите автори на забавна музика в България и създава шлагери, изпълнявани от Маргарита Хранова, Васил Найденов, братя Аргирови, Лили Иванова и други популярни певци. Композира музика за филми и телевизионни спектакли и мюзикли. Песните му са многократно награждавани на конкурси и фестивали у нас и в чужбина: "Златният Орфей" - Голямата награда за цялостно творчество (1995); Братислава, Палма де Майорка ...

Една от най-емблематичните песни, композирани от Найден Андреев, е "Устрем". Песента "Устрем", изпълнена от Маргарита Хранова, е отличена с I награда в Сопот (Полша) и II награда на "Шлагерфестивал" (Дрезден, Германия, 1978). Андреев композира и за деца - "Червената шапчица", "Котаракът в чизми", "Пепеляшка" и "Снежанка". От 2002 година работи върху мегаспектакъла за солисти, смесен хор и оркестър "Вечните песни на България". Ораторията му "Моление" върху канонични християнски текстове и проповеди с основно посвещение "В Името на Отца и Сина и Светия Дух" вълнува с достъпния си музикален език и характерна звучност, носеща огромната вътрешна енергия на православната музика.

През май 2009 г. оратория "Моление" прозвучава и в прочутата концертна зала "П. И. Чайковски" в Москва при много голям успех и в присъствието на висши духовници и политици.