Румъния, МВФ и ЕС завършиха преговорите за ново двегодишно споразумение за кредитна линия от 4 милиарда евро, съобщи представител на МВФ.

"Румънските власти не предвиждат да теглят парите по кредита", заяви Андреа Шахтер, ръководителка на мисията на МВФ в Румъния на пресконференция в Букурещ. Новото споразумение, третото от 2009 г. насам, трябва да получи одобрението на Управителния съвет на МВФ, вероятно през септември, допълни тя.

Според Шахтер Румъния ще трябва да се съсредоточи върху ускоряването на реформите, главно в енергетиката и транспорта, като затвърди постигнатата икономическа стабилност с предишни споразумения. "Структурните реформи ще помогнат на Румъния да използва по-добре потенциала си за икономически растеж", подчерта тя.

МВФ ревизира към повишение прогнозата си за растеж от 1,6 на 2% за 2013 г. и предвижда растеж на БВП с 2,25% през 2014 г. Износът и земеделието трябва да са моторите на растежа. Шахтер призова Букурещ да запази политиката си на фискална консолидация "с цел достигане на публичен дефицит от 2,3% през 2013 г. и 1% през 2015 г.".

Лявоцентристкият премиер Виктор Понта заяви преди време, че Румъния се нуждае от ново споразумение с МВФ и ЕС, за да засили надеждността си на пазарите и сред инвеститорите. През 2009 г. страната, която все още е в рецесия, получи заем от 20 милиарда евро от МВФ и ЕС в замяна на драконовски мерки за строги ограничения на разходите. През март 2011 г. беше сключено ново превантивно споразумение за кредитна линия от 5 милиарда евро, от която не беше изтеглено и едно евро. Миналия месец МВФ съобщи, че споразумението е постигнало успех, тъй като Букурещ е изпълнил основната част от ангажиментите си.