След злощастните перипетии на екипажа на есминеца "Доналд Кук", който бе сринат от стрес от имитациите на атаки от СУ-24, Пентагонът е решил да изпрати в Черно море голям контингент бойни делфини и морски лъвове. Те ще вземат участие в летните учения на НАТО, пише в. "Известия". За тези планове на медията е разказал представителят на военноморските сили на САЩ Том Лапуца, отговарящ за програмата с морските бозайници, според ИТАР-ТАСС.

Лапуца е споделил, че това ще са първите учения на НАТО, в които ще участват бойните делфини.

Ученията, в които ще участват 20 делфина и 10 морски лъва ще продължат около 1-2 седмици (максималния срок за пребиваване на бойни плавателни съдове на нечерноморски държави в Черно море според Конвенцията от Монтрьо е 21 дена).

Американските делфини ще тестват нов антирадар, който би трябвало да "обърка вражеските ехолокатори, докато морските лъвове търсят мини и военни водолази". "За първи път в открито море могат да се срещнат американските и руските бойни делфини – известно е, че такива делфини подготвят само Русия и САЩ", пише руският вестник, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Руските военноморски сили разширяват подготовката на делфини афала и тюлени, съобщи агенция "Новости". Това е една от първите практически ползи от анексирането на полуостров Крим в състава на Русия, защото животните ще тренират в държавния океанариум в Севастопол.