Има три каци с мед, но те не са при мен в президентството. Това коментира пред bTV президентът Росен Плевнелиев на въпрос за икономическите кръгове, с които е свързан. "Когато няма правила, се появяват зависимости и кръгове. Няма червени и сини кръгове, те всички са концентрирани върху държавните пари. Каците с мед са три - държавните пари, обществените поръчки, приватизацията", посочи президентът. "Ние говорим за олигархия, но каква е истината? Това е преплитане на бизнес и държавни интереси не по правилата. Трябва сами да решим проблемите си, а не да чакаме Брюксел за това", призова Плевнелиев.

"Темата с кръговете не може да бъде затворена само между трите властови центрове на Дондуков 1 и 2. Търсете обществените поръчки, приватизация и държавните пари - ние, в президентството не се занимаваме с това", категоричен е той.

"Слагам себе си в категорията на тези, които създават решенията, а не се крият. Спомнете си дебата 2011 година - аз излязох пред хората и казах: Не обещавам всичко, но което обещая, ще го свърша. Тогава срещу мен се водеше пак кампания за подкупи - накрая не стана ясно дали аз съм ги давал или получавал. Елементарни методи от Държавна сигурност. Не съм се скрил аз зад стотици офшорки. Съвсем логично, тези, които действат по този начин, да се опитват да насочат прожекторите в обратна посока. Виждам логиката на атаките", казва държавният глава.

Плевнелиев посочи, че е склонен да наложи вето върху актуализацията, но изчаква дебатите.

"Не мога да прогнозирам в тезиш динамични времена кога ще има избори. Но промяната е налице и гражданите другия път ще мислят как да гласуват, политиците също ще се променят", каза Плевнелиев.

По темата с тефтерчето на ексшефа на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов Плевнелиев посочи, че не може да разбере що за записки са водени в него. Неговото име също изплува от тефтера. По думите му казусът бил елементарен, сигналът дошъл в президентството и оттам бързо и аргументирано отхвърлили той да има конфликт на интереси. Държавният глава призна, че също има записки, но тефтерче-не.

Росен Плевнелиев обясни и как могат да се преборят кръговете, образуващи се покрай каците с мед. Това трябвало да стане като услугите и достъпът на гражданите се електронизира и обществените поръчки бъдат типизирани. Що се отнася до приватизацията - тя била затворена страница. Президентът обаче помоли и малкото, което е останало, да бъде дадено на стратегически инвеститори.