Когато възрастните хора останат в активен контакт със своите социални общности, вероятността от депресия намалява с 30%, установи задълбочено проучване.

Изследване на учени от Мичиганския университет установи, че възрастните хора, които използват ежедневно интернет за кратки периоди от време, са изложени на по-малък с 30% риск от развитие на депресия или симптоми на заболяването.
Това откритие обещава икономичен и лесен метод за противодействие срещу депресията – състояние, което засяга в момента около 10 милиона възрастни хора в САЩ, според публикация в psychcentral.com.
За целите на изследването са анкетирани повече от 22 000 възрастни американци на всеки две години. Екипът на професор Шелиа Котън заключава, че намаляването на риска от депресия при възрастните с 30% е много силен ефект.

Учените са стимулирали възрастните хора да общуват, да останат в контакт със своите социални мрежи и просто да не се чувстват самотни. Уникалното в проучването е, че то взема предвид нивата на депресия, проявени от възрастните преди да бъдат включени в изследването. Това несъмнено е едно от най-мащабните и най-подробните проучвания по рода си, подчертава проф. Котън.
В хода на изследването са установени най-полезните схеми за използване на интернет от възрастни хора, които живеят вкъщи сами, без надзор. Подобна терапия с интернет има смисъл, тъй като самотата във всичките й форми е една от основните движещи сили на депресията.