Великден е един от най-големите празници, който се празнува почти по целия свят. Всяко кътче на земята има свои традиции и вярвания, свързани с празника. Вижте някои от тях.

Финландия
В скандинавската страна на Великден децата излизат на улиците с румени бузки и шалове на главата, носейки метли и върбови клонки. В някои части на страната на празника се палят и големи огньове. Според тяхната традиция, огънят предпазва от вещици, които летят наоколо яхнали метли между Разпети петък и Великден.
Полша
Една от традициите в Полша е на Велики понеделник момчетата да пръскат хората с вода. Легендата разказва, че тези момичета, които биват напръскани с вода по Великден ще се омъжат до края на годината. Тази забавна традиция има корени от кръщението на полския княз Мешко.
Корфу, Гърция
На сутринта, на Велика събота на гръцкия остров има традиция хората да хвърлят от прозорците си керамични саксии, тигани и тенджери. Според някои тази традиция произлиза от венецианците, според други, с това хвърляне на саксии се приветства пролетта и събирането на нови култури, които ще поникнат в саксиите.
Норвегия
В Норвегия Великден протича малко по-различно или поне за повечето норвежци. По това време на годината освен на почивка и празнична трапеза, норвежците се отдават и на четенето на криминални романи. Специално за празника се пускат за продажба така наречените „великденски трилъри“, известни като Paaskekrimmen.
Според историята издаването на крими романи по Великден стартира през 1923 година.
Италия
На Разпети петък папата чества Via Crucis (пътят на кръста) в Колизеума. Огромен кръст с горящи факли осветява небето. На Велика събота и на Великден хиляди посетители се събират на площад „Свети Петър“, за да изчакат благословията на папата.
Унгария
В Унгария както в Полша има традиция момчетата да пръскат момичетата с вода, но не каква да е, а парфюмирана. Според техните вярвания поливането с вода има очистващо действие. След като момичето е напръскано за здраве, момчето пита дали тя ще го целуне.
Верже, Испания
На Велики четвъртък в средновековния град Верже се танцува традиционният танц на смъртта. Той пресъздава сцени от страстите. Танцьорите са облечени в черни костюми нарисувани като скелети. Шествието завършва с плашещи скелети носещи кутии с пепел. Танцът започва в полунощ и продължава в продължение на три часа след началото на ранните сутрешни часове.

Ето още любопитни традиции и вярвания по света:
Китай – в Китай преди повече от 3 хиляди години са се боядисвали червени яйца в чест на пролетните фестивали. За китайците яйцата са символ на плодородието.
Хаваи – много от местните хора вярват, че светът е създаден от гигантски яйца и че слънцето е жълтъкът на яйцето. Древните хора на Хаваите са смятали, че този гигантски взрив на яйцето и неговите парчета са образували Хавайските острови.
Етиопия – в Етиопия великденските празници протичат с празничен фестивал и предхождащи го пости. Тогава не се консумират месо и млечни продукти. По време на своите празници етиопците ядат специален квасен хляб, наречен Дабо. Всеки гост, който е дошъл в дома трябва да си вземе парче от него.
Австралия – когато при нас е пролет от другата страна на земното кълбо, в Австралия е есен. Боядисват се яйца, които се скриват в градината и децата трябва да намерят. Хапват се шоколадови зайци и шоколадови яйца. В Австралия символ на празника е билби – австралийски торбест бозайник, който също като зайчето има дълги уши.