Бащата на Едуард Сноудън посъветва сина си да остане в Русия, където той поиска временно убежище.

"Ед, с нас всичко е наред, обичаме те и се надявам, че ще се видим скоро. Но преди всичко искам да бъдеш в безопасност", заяви Лон Сноудън в интервю за руската телевизия Россия 24, което синът му се предполага, че е гледал.

Той заяви, че Русия има "възможността да защити" Сноудън, бивш консултант на американското разузнаване, който беше в основата на разкриването на програмата на американските власти за наблюдение на комуникациите в чужбина.

"Ако бях на неговото място, щях да бъда признателен за предложенията на Венецуела, Еквадор и Боливия, но виждаме какво се случи неотдавна с президентския самолет на (боливийския президент) Ево Моралес", каза още Сноудън-старши. Заподозрян по погрешка, че е взел Сноудън в самолета си от Москва, в началото на юли боливийският президент Ево Моралес беше принуден да направи престой от 13 часа във Виена, след като много европейски страни не му позволиха да прелети над територията им.

"Мисля, че Русия има твърдото намерение и възможността да защити сина ми. Ако бях на негово място, щях да остана в Русия", категоричен е Лон Сноудън. Едуард Сноудън е блокиран от 23 юни на транзитната зона на летище Шереметиево в Москва и поиска временно убежище в Русия. Вашингтон иска екстрадирането му в САЩ, където е обвинен в шпионаж.

Снощи съветникът на Кремъл по човешките права Михаил Федотов заяви, че позицията на Русия по случая е "незавидна". "Не можем да екстрадираме човек, поискал защита от страната ни. Но, от друга страна, не искаме да разрушаваме връзките си със САЩ, партньор по много международни въпроси. Русия е жертвата в сагата Сноудън. Тя не представлява никакъв интерес за нас", смята съветникът.

В очакване на развитие по случая му Сноудън прочел романа на Достоевски "Престъпление и наказание" и поискал пълното творчество от 18 тома на руския историк от 19-ти век Николай Карамзин, съобщи руският му адвокат Анатолий Кучерена.