Списъкът на Шиндлер, който беше предложен на търг в сайта за електронна търговия eBay, не намери купувач, след като никой не предложи оферта за него.

Търгът приключи вчера, след като беше предложен за продажба на 25 юли, когато експертите казаха, че исканата цена е твърде висока. Собственикът на фабрика и член на Нацистката партия Оскар Шиндлер спасил над 1000 евреи по време на Холокоста, като ги взел на работа във фабриката си.

Документът, който се продаваше от частен собственик в Израел, е единственото копие на списъка, пускано някога на пазара. Той е датиран от 8 април 1945 г. и в него има 801 имена на мъже. Историкът Дейвид Кроу, автор на книгата "Оскар Шиндлер: Неразказаната история на неговия живот, военновременна дейност и истинската история зад списъка", заяви, че датата на документа може би е причината да не привлече никакви оферти.

Филмът на Стивън Спилбърг беше базиран на първите два списъка от есента на 1944 г., наречени "Списъците на живота". Всички списъци след това, включително предложения на търга в eBay, са допълнения на оригинала, казва историкът. Според него цената на допълненията дори не се доближава до 3 милиона долара. Кроу смята, че дори оригиналният списък не струва толкова пари.

Но продавачът Ерик Газин, президент на аукционна къща Газин, която предлага документа, заяви, че не смята да намалява цената. "Стойността и цената на известни исторически документи нараства в последните две години, тъй като инвеститорите осъзнават тяхното значение и инвестиционна стойност. Това е справедлива цена предвид историята и произхода му", категоричен е той.