Въпреки кризата и свиването на пазара, близо половината от фирмите у нас или 43 на сто ще раздават бонуси за Великден. Това сочи проучване на Българската търговско-промишлена палата. Стимулите са различни. Работодателите предпочитат да раздават пари, но има и такива, които символично подаряват подаръци под формата на напитки и храни. Интересното е, че практиката с раздаването на бонуси се запазва през последните 3 години.
Празник или не за бизнеса са важни резултатите. Затова само една трета от фирмите, които ще раздават бонуси, ще бъдат щедри към всички служители по равно. Масово работодателите предпочитат да дават според заслугите. Затова по Великден не всички получават суми. Така е и във фирмата на Милена Виденова, в която работят 24 души. Занимават се с финансови и застрахователни услуги. Всяка година, а за някои и дори всеки месец, има стимули.
Според Милена работещият модел е така да стимулираш хората си, че те да мислят за фирмата дори в свободното си време. А това не става с жестове по празниците.
Обикновено бонусите варират между 10 и 30% от заплатата на хората. Секторите, в които най-често се раздават са строителство, металургия, IT дейности и търговия. 60 на сто от фирмите ще дават до 200 лв. по Великден, а около една трета над тази сума. Работодателите предпочитат да заделят парични средства, но не са малко и тези които подаряват ваучери за храна или дори директно продукти като захар и брашно или напитки.
"Сериозен ръст в икономиката, сериозен ръст в положението на фирмите, сериозен ръст във възможностите на фирмите не се наблюдава и това не е добре", коментира Цветан Симеонов, председател на БТПП.
Бизнесът не вещае добра прогноза и за догодина. А заради кризата в Украйна се очаква и допълнително свиване на пазара, съобщи БНТ.