Православни, католици и арменци ще отбележат заедно настъпването на Възкресение Христово в Русе.

Един от най-големите християнски празници тази година е на една и съща дата за трите вероизповедания и по традиция, при подобни съвпадения, вярващите се събират на едно място в нощта на Великден. Тъй като по канон нямат право да служат заедно, свещениците ще се поздравят след службите преди настъпването на Възкресението.

В Русе православната църква "Св.Николай" и католическият храм "Св. Павел от Кръст" се намират една срещу друга, дели ги само улицата. Затова на Великден или Коледа, когато има съвпадение в църковните календари на отделните религии, празникът става общ.

Отец Валтер Горра, енорийски свещеник от Никополската католическа епархия, споделя, че вярващите очакват с огромна радост Възкресение Христово.

"Тази година радостта е още по-голяма, защото знаем, че православната и католическата църква ще празнуват в една и съща дата. Това се случва на 3-4 години. Вече върви подготовката за тази нощ, когато се служи най-важната литургия. Тя обхваща много части от цялата история на Спасението и ето защо тази нощ имаме повече четива през времето на литургия, за да разберем по-добре откъде Бог започва да има един поглед към нас и е възкръснал, за да даде живота на всички нас. Тази година ще бъде още по-хубава, защото, както е традиция вече на тази улица, между нашата църква и православната църква на "Св. Николай", ще се срещаме, ще се поздравяваме, ще се целуваме за това събитие, което е общо за всичките християни – независимо дали са католици, дали са православни, дали са арменци. Всички очакваме Възкресение, защото е събитието, което спасява цялото човечество", казва отец Валтер.

За разлика от България, където католическата общност е сравнително по-малобройна, в другите държави Великден се празнува по особено тържествен начин. На Запад се правят големи шествия, които продължават през цялата Страстна седмица, и в тях участват малки и големи. Процесиите са внушителни, с оркестри, като често се носят огромни статуи върху трон, който лежи на раменете на повече от 200 мъже.