Някои кметове се смилиха над абитуриентите, които ще празнуват на 24 и 25 май и не въведоха сух режим заради предстоящите евроизбори. Сред либералните градоначалници е този на Пазарджик Тодор Попов, който реши да не разваля празника на зрелостниците. Други кметове обаче застават твърдо зад забраната за пиене в деня за за размисъл и на вота.
Така например в курорта Велинград е забранено сервирането на алкохол във всички питейни заведения, ресторанти и обществени места за хранене във Велинград на 24 и 25 май. Това гласи разпореждане на кмета на общината Иван Лебанов, което визира деня за размисъл и следващия за провеждане на изборите за Европарламент, съобщава "Монитор".

Заповедта налага вето и върху продажбата и предлагането на вино и спиртни напитки в търговските обекти в курорта от 17 ч. в Деня на славянската писменост и българската култура до 22 ч. в деня на изборите, когато ще се гласува за евродепутати. Забраната е в изпълнение на Наредбата за опазване на обществения ред в хода на подготовката и провеждането на изборите, но всички недоволни от кметското разпореждане могат да го обжалват до 19 май в местната община.

Забраната за употреба на алкохол в деня на евровота принуди абитуриенти да променят датата на баловете си. По данни на инспектората в Добрич например две училища са отложили предварително заявената дата. Балът на Природоматематическата гимназия е бил насрочен за 24 май, но е отменен за 27 май. Датата на бала са променили и зрелостниците от СОУ „Д. Талев”.

Евровотът объркал сметките на абитуриентите. Момичетата се опитвали да сменят спешно часовете си при фризьор и козметици, но се оказало почти невъзможно заради запълнените графици. Бащите пък променяли резервациите по ресторантите.

В много градове на страната абитуриентите се молят кметовете да се смилят и да не въвеждат сух режим в деня на вота, за да не отменят празненствата си.