Галерия "А" се оказа пълна до горе с кал, търсенето на двамата затрупани миньори в рудник "Ораново" продължава,.

Както информира БГНЕС, към 4 часа тази сутрин миньорите и спасителите от нощната смяна довършиха 33-метровата обходна галерия и я съединиха чрез тесен "контролен" отвор с галерия "А". "От отвора изтече кал", каза по телефона главният инженер Бонислав Попов, излязъл в 5.15 ч. от рудника. В дъното на галерия "А" се предполагаше, че са двамата затрупани Иван и Николай.

"Дневната първа смяна първо ще укрепи, а след това ще започне да разширява отвора", каза също по телефона началникът на рудника Валери Манов. Към 6.30 той влезе заедно с първа смяна в рудника. Никой от ръководството на рудник "Ораново" не пожела да излезе и застане пред камерите на репортерите, очакващи през изминалата нощ новини от спасителната акция.

Резултатът от нея за съжаление е същият както преди седмица. Тогава след "консилиум" на специалистите, по заповед на енергийния министър бе решено да бъде прокопана обходна галерия, която да заобиколи мястото на пробива, заради рядката кал, която изтичаше от кръста на "Б", откъдето на 16 юли се изля кално свлачище, убило Асен Стойнев и Христо Младенов.

Така седмица след прокопаването на обходната галерия, спасителите са там, както в миналата сряда. В калта. Което означава, че от комина нагоре продължава да се излива вода и тиня. Според Манов веднага щом бъде разширен отворът от обходната галерия към лента "А", ще започне разчистването й. Можем да открием двамата затрупани всеки момент", каза Манов. Така спасителната акция продължава, но за съжаление резултатът вече е почти предопределен. Но да не забравяме, че надеждата умира последна. Надеждата за Иван Лазаров и Николай Михайлов.

Спасителните дейности по издирването на двамата затрупани миньори напредват. От 16 юли се издирват двама от затрупаните в рудник "Ораново" миньори. Други двама загинаха. На следващия ден след трагедията село Полена и село Полето се простиха с Асен Стойнев и Христо Младенов на 40 и 45 години. В спасителната акция на 300 метра под земята се включи специализираният отряд на мина Челопечене. Скалата, която бе открита и спряла спасителните дейности бе взривена.

Оцелелият шлосер Бойко Ружински каза тогава пред БГНЕС, че причина за срутването е неукрепена нова разработка и обвини директно за смъртта на двамата си колеги ръководството на рудник "Ораново". За шест години стопанисваният от пернишкия бизнесмен Красимир Михайлов рудник отне живота на шест души.