Десетки православни християни се стекоха на съботната Василиева Света литургия в храм-паметника "Св. Александър Невски".

Църковното богослужение, което отслужи Тивериополският епископ Тихон, започна рано сутринта и продължава непрекъснато до края на деня, а последните съботни песнопения ще се сливат с възкресните и свършат вече при звуците на тържественото "Христос Воскресе!".

Църквата прославя Велика събота като "най-благословения седми ден". Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете. Положен вече в гроба, Духът на Исус е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново райските двери. Поверието разказва, че Спасителят е слязъл в ада, за да проповядва и там победата над смъртта и дявола и да изведе за царството небесно душите, които с вяра очаквали Неговото идване.

На Велика събота Христос е в гроба, а заедно с Него, учениците му погребват своята надежда и вяра, но не и любов. За тях смъртта на Учителя е неочаквана, независимо от всички Негови предупреждения. Евангелистите премълчават за това какво са преживели и премислили учениците в тази пасхална събота, но именно тяхното мълчание е по-красноречиво от всякакви думи, защото апостолите са останали безмълвни.

В деня, в който очакваме Възкресението, Дияна Бояджиева бе сред ранобудните миряни, дошли в храм-паметника "Св. Александър Невски". Тя разказа, че е изпълнила Великденския пост, въпреки че в днешно време е трудно да се спази целият канон. Въпреки това младата жена е издържала целия пост и го е направила, водена от вътрешните си устои и възпитание.

"Вярата ме накара да дойда на църква и заради вярата изпълних своя пост. По време на въздържанието се помъчих и да науча и нещо ново за мен самата", каза Благовеста Константинова, която също бе сред миряните, дошли в храма. Според Благовеста, за да станем по-вярващи, трябва да се вглъбим в себе си и да потърсим истината. "Ако всеки се усъвършенства вътрешно, тогава обществото ще бъде нравствено – няма да има противоречия и агресия, което всъщност е целта на Християнството", обясни Благовеста, за която вярата е всичко – основа, крепост и истина.