Четирите почивни дни заради Великден започнаха със задръствания и верижни катастрофи по магистралите "Хемус" и "Тракия". Километричните колони от автомобили, напускащи столицата, чакаха с часове да преминат. 

Две верижни катастрофи и ремонт превърнаха движението по магистрала "Тракия" в посока Пловдив в мъчение за хилядите шофьори, решили днес да напуснат София. Малко след 12 часа общо 8 автомобила се удариха в района на 60-и километър на магистралата. За щастие, няма пострадали. Инспектор Любомир Димитров от Националната полиция каза:

На автомагистрала "Тракия" между 62-ри и 65-и километър е имало две верижни катастрофи, които са създали проблем. Движението вече е възстановено. Има движение, но е много бавно. Причина за това е и самият ремонт, който е на 67-и километър на моста в посока София - Пазарджик. Бавно се движат автомобилите, но това е защото всички хора сега са тръгнали в посока за морето.

Още по-тежко се оказа движението по автомагистрала "Хемус" - 10-километрова колона от автомобили на излизане от София. Задръстването е от 22-ри до 37-и километър, като започна още преди тунела на Витиня. Част от пътуващите решиха да изберат стария път през Витиня, който също се оказа затворен. Още преди дни обаче от полицията предупредиха водачите да очакват задръствания и да бъдат внимателни.

Най-затруднено е движението по магистрала "Хемус". Там е най-голяма колоната - около 10 километра. Това се дължи на засиления трафик от автомобили. Има движение, няма тапа - да се спира движението, но просто е голям потокът от автомобили.

Възстановено е движението на моторни превозни средства при 397-и км от автомагистрала "Хемус", в посока Варна. Движението беше затруднено около два часа поради пътен инцидент. Катастрофирали са лек и товарен автомобил, пострадалите са откарани в болница без опасност за живота.

От Агенция "Пътна инфраструктура" призоваха водачите, пътуващи от магистрала "Тракия" да използват обходен маршрут през пътен възел "Ихтиман“. Така ще се облекчи трафикаът и ще се преодолее задръстването по автомагистрала "Тракия" при 67-ия километър, посока Пловдив.

Полицията реши да прати допълнителни патрули на "Хемус":

На "Хемус" има допълнително 3 екипа изпратени. За "Тракия" нямам информация да са пращали допълнителни, но самата организация, която е направена за почивните дни, има екип - на 67-и километър, където е ремонтът.

Говорителят на Областната дирекция на МВР в Пазарджик Мирослав Стоянов добави:

Колоната от автомобили, която се е събрала, се движи, но с доста по-ниска скорост и по-малък интензитет и пропускателна възможност на пътя. Това е заради редица фактори. На първо място – изключително големия трафик предвид предстоящите Великденски празници в посока от София към периферията на страната. На второ място – атмосферните условия, леко замъгляване и намалена видимост, валеж, мокра настилка. Отделно от това ремонт на виадукта в района на 67-и километър от магистралата и две верижни катастрофи, които са станали почти една след друга в участъка между 62-ри и 64-65-и километър. При едната има участие на 3 леки коли, в другата имат участие 5 леки автомобила. За радост на всички, има само материални щети, няма пострадали хора, дори автомобилите са в движение и могат да продължат пътя си.

По празниците КАТ ще проведе две операции. За тях обясни комисар Антон Антонов от Пътна полиция:

На 18-и и 21-и ще има усилено присъствие на служители по основните направления за движение в страната. Разпредено е провеждането на специализирана полицейска операция "Скорост", доколкото е възможно с мобилните технически средства в тези часове, и „Алкохол и неправоспособност“ на 18-и и 19-и през нощта, тъй като обичайно хората се отпускат, някои употребяват алкохол и се опитват да се качват на колите.

От МВР очакват голямото задръстване в посока София да се образува не на 21-ви април, а в края на празничните дни - в началото на месец май.