На евроизборите за ГЕРБ биха гласували 22,5 %, за Коалиция за България - 18,9 %, за ДПС - 6 %. „България без цензура”, Реформаторският блок и АБВ получават много близки резултати, като дистанцията между тях се измерва с десети от процента.

Това показва национално представително проучване на "Екзакта" (бившия НЦИОМ), реализирано сред 1250 респонденти между 4 и 10 април.

За „България без цензура” декларират, че ще гласуват 5,3 процента от всички анкетирани, за Реформаторския блок - 5,2 %, а за АБВ - 5 %.

Дяловете, които сега имат ББЦ, РБ и АБВ, позволяват те да имат свой представител в Европарламента, в същото време и трите формации могат да привлекат допълнителна подкрепа за себе си в хода на изборната кампания, прогнозират от "Екзакта“.

Според проучването за НФСБ биха гласували 3,4 %, а за "Атака" - 1,9 %.

Месец преди евровота 44,3 % от респондентите декларират, че ще гласуват. 43 на сто очакват евроизборите да бъдат честни, а други 37 процента се опасяват, че това няма да бъде така.

76 на сто от респондентите посочват, че изцяло подкрепят членството на България в ЕС. Противниците на членството на България в ЕС в навечерието на евровота възлизат на 13%.

Според данните 56,7 на сто от интервюираните не се чувстват представени от партиите в сегашното Народно събрание, а 29,9 %твърдят, че се чувстват политически представени, като подобен отговор се среща най-често сред симпатизантите на БСП и на ДПС.