При разследване съвместно с Холандия за трафик на хора с цел сексуална експлоатация е проведена специализирана операция на ДАНС на 2 април за задържане на български гражданин, член на организирана престъпна група, за когото има издадена европейска заповед за арест от Холандия.

Това съобщиха от ДАНС. В рамките на воденото разследване, във взаимодействие с холандските полицейски власти, са изведени от ситуация на сексуална експлоатация две български гражданки на територията на Холандия. Жертвите на престъпната група са принуждавани да проституират против волята си и спрямо тях е упражнявано насилие. Правени са опити за въздействие от извършителите върху близки на жертвите.

Българският гражданин, съпричастен към набирането и експлоатирането на млади български гражданки е задържан при опит да отпътува от страната с цел да се укрие.

Операцията е проведена в условията на изключителна експедитивност и конспиративност. Съвместната работа по документиране на престъпната дейност на групата продължава.