Регистрацията на нови пътнически автомобили в Европа през март отбеляза солидно повишение за седми пореден месец, показват данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA).
Продажбите (регистрацията) на нови пътнически автомобили в Европейския съюз се повишиха през третия месец на годината с цели 10,6% на годишна база (спрямо март 2013-а) след повишение с 8% през февруари. Така в рамките на първото тримесечие на годината регистрацията на нови автомобили се повиши с цели 8,4% до 3,24 млн. броя след шест поредни години на понижение.
Въпреки че през март бяха регистрирани около 1,44 млн. нови пътнически автомобили, това представляват най-слабите резултати за третия месец на годината, откакто ACEA започна да провежда своето проучване през 2003-та година.
Продажбите на нови автомобили във Великобритания регистрираха през март ръст от 17,7%, а в Испания - повишение с 10%. Във Франция регистрацията на нови автомобили отбеляза повишение от 8,5%, в Германия - с 5,4%, а в Италия - с 5,0%.
Според проучването на ACEA продажбите на нови автомобили в България през март са регистрирали ръст от 37,6% на годишна база до 1736 броя от 1262 броя през март 2013-а година. Това отрежда на нашата страна престижното 5-о място сред всички страни - членки на ЕС, като по-голям растеж на регистрацията на нови автомобили е отчетен само в Кипър (скок от цели 79%), Португалия (с 47%), Полша (с 41,3%) и Румъния (с 37,7%).
За първото тримесечие на годината регистрацията на нови автомобили в България се е повишила с 30,4% до 4619 броя автомобили от 3541 броя през първите три месеца на 2013-а година, показват данните на ACEA. По този показател България заема второ място сред всички 28 страни - членки на ЕС, като пред страната ни е само Португалия, където продажбите на нови автомобили през първото тримесечие са отчели ръст от 40,5%.
Продажбите на автомобили от компанията Volkswagen AG, която е най-големият европейски производител на автомобили, са се повишили през март с 8,6%, докато продажбите на автомобили на френската компания PSA Group, произвеждаща марките "Пежо" и "Ситроен", са отчели ръст от 11%. Продажбите на другата френска компания Renault Group обаче скочиха през март с цели 30,0%.
Продажбите на автомобили на американската компания General Motors в Европа се повишиха през март с 7,2%, а на най-голямата световна компания на пазара - японската Toyota, се повишиха с 5,7%, предаде БНР.