Имаме решение да поканим на разговор визираните в т.нар. тефтерче на Златанов личности, като се започне с Борисов, Цветанов, Искра Фидосова, самия Златанов, кмета на сатовчанското село, Росен Плевнелиев също ще бъде поканен, неговата съветничка Димана Ранкова и много други хора.

Това заяви днес председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията Волен Сидеров след заседанието, на което бяха изслушани членове на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси /КПУКИ/ или т.нар. комисия "Златанов" по повод скандалния казус. Решението на комисията за борба с корупцията е да предложи на пленарната зала да не приема доклада на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси /КПУКИ/ или т.нар. комисия "Златанов". Изслушването и разговорите са наложително според Сидеров, за да стане ясно как са били прекратявани сигналите или по-скоро укривани от нейния председател и как те не са стигали до прокуратурата. Златанов е уличен в това, че е извършил длъжностно престъпление като не е уведомявал прокуратурата за сигналите, които стигат до него. Очевидно е имало политически натиск за прикриване на определени лица, за прекратяване на сигнали и обратното - за т.нар. удряне на хора, неудобни на тогавашните управляващи. Ще работим интензивно и в четвъртък ще имаме ново заседание, каза Сидеров. За него е безспорно, че зад инициалите Ц.Ц. стои именно бившият вътрешен министър Цветан Цветанов.

Мнението на Сидеров след днешните изслушвания е, че членовете на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси по-скоро прехвърлят върху председателя главната тежест. Но е очевидно, че това не може да стане без тяхното участие, каза той. Тази комисия е работила тенденциозно и избирателно, необективно и непрозрачно, смята Сидеров. Очевидно е имало и манипулиране от страна на председателя на членовете на комисията, тъй като самият закон му дава такива възможности. Със самия Златанов не е имало разговор досега в парламентарната комисия и това ще стане, заяви Сидеров. Напускането на парламента от Искра Фидосова, според него, е потвърждение на подозрението, че в тефтерчето са именно нейните инициали. И за стоящите зад другите инициали имена и политически фигури за Сидеров също няма съмнение. Имаме основание да предложим законодателни промени, защото не са достатъчно разписани правомощията на председателя на Комисията за конфликт на интереси, както и не е гарантирана прозрачността в нейната работа, каза още лидерът на Атака. Пукнатините в закона позволяват тази игра със сигналите в комисията, допълни той. Говорим за груб политически натиск по време на управлението на ГЕРБ и всичко това трябва да стане известно, подчерта Сидеров