Разоръжаването на силите за самоотбрана в източната част на Украйна е възможно, при условие че украинските военни части се изтеглят, а украинските радикални националисти предадат оръжията си. Надявам се да не ми се наложи да използвам правото си да изпратя войски в Украйна. Това заяви днес президентът на Русия по време на „Пряка линия с Владимир Путин”, предаде ИТАР-ТАСС.
„Чуваме призиви към хората в Югоизтока да се откажат от оръжията. Аз обаче казвам на своите партньори: това е много правилен и чудесен призив. Само че след като армията се изтегли далече от цивилното население”, посочи Путин

„Съвсем са полудели! Танкове, бронетранспортьори, оръдия! Срещу кого вадят оръдия?”, заяви Путин във връзка с действията на силите за сигурност в Украйна.

Той изрази надежда, че няма да му се наложи да се възползва от правото да изпрати войска в Украйна, дадено му от Съвета на Федерацията.

„Съветът на Федерацията на Русия предостави на президента правото да използва Въоръжените сили в Украйна. Силно се надявам, че няма да ми се наложи да се възползвам от това право и чрез политическо-дипломатически средства ще успеем да решим всички остри проблеми в Украйна”, каза Путин.

Главният въпрос в разрешаването на ситуацията в Украйна не е организирането на референдуми или избори, а гарантирането на правата на рускоезичното население, посочи Путин

Блокадата на Приднестровието трябва незабавно да бъде премахната, заяви по-нататък Путин. „И от страна на Молдова, и от страна на Украйна трябва незабавно да бъде премахната блокадата, негативните последствия от която изпитват хората, живеещи в Приднестровието.

На границата между Приднестровието и Украйна вече има въоръжени формирования от националисти и тази ситуация безусловно трябва да бъде прекратена възможно най-бързо. Все пак, на хората трябва да бъде разрешено сами да изберат своята съдба. Ние ще работим над това с нашите партньори”, каза Путин.

Той изрази готовност да работи с всички участници в президентските избори в Украйна, включително с Пьотр Порошенко и Юлия Тимошенко.