4 метра остават до проникването в галерия "А" на рудник "Ораново", дали двамата затрупани са оцелели ще стане ясно тази нощ.

По данни от 15 часа днес, първа смяна са прокопали 3 метра, остават още 4 от обходната, 33-метрова галерия, за да бъдат открити двамата затрупани миньори. До тази сутрин бяха прокопани 26 метра, оставаха седем.

"След като бъдат прокопани тези 4 метра, ще се пробие малък отвор, за да се проникне в галерия "А", където се предполага, че са Иван и Николай", обясни Бонислав Попов. Според главния инженер на рудника, ако от този малък отвор не изтече кал, той ще бъде разширен. Ако не изтече кал, това означава, че наистина след свлачището, убило на 16 юли Асен Стойнев и Христо Младенов, има ниша. Всички се надяват откъснатите от света вече 15-ти ден да са там. Така проникването в галерията на срутването ще стане тази нощ или утре рано сутринта от първата смяна.

Спасителните дейности по издирването на двамата затрупани миньори напредват. От 16 юли се издирват двама от затрупаните в рудник "Ораново" миньори. Други двама загинаха. На следващия ден след трагедията село Полена и село Полето се простиха с Асен Стойнев и Христо Младенов на 40 и 45 години. В спасителната акция на 300 метра под земята се включи специализираният отряд на мина Челопечене. Скалата, която бе открита и спряла спасителните дейности бе взривена.

Оцелелият шлосер Бойко Ружински каза тогава пред БГНЕС, че причина за срутването е неукрепена нова разработка и обвини директно за смъртта на двамата си колеги ръководството на рудник "Ораново". За шест години стопанисваният от пернишкия бизнесмен Красимир Михайлов рудник отне живота на шест души.