От "Пътна полиция" ще бъде осигурено активно присъствие на полицейски екипи за регулиране и контрол на движението на най-натоварените и конфликтни пътни участъци в дните с очакван най-интензивен трафик - днес, на 18 и 21 април, съобщиха от МВР.
През празничните дни ще се организират и проведат полицейски операции “Алкохол и неправоспособност” с участие на максимален брой полицейски служители, като контролът ще обхване и третокласните и общинските пътища, подходите и районите на заведения и атракционни места. В хода на операциите ще се акцентира и върху контрола над водачите и пътниците за поставени обезопасителни колани и каски, както и за задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобила, за управление на нерегистрирани и неизправни автомобили, мотоциклети, мотопеди и други.

Разпоредено е осъществяването на контрол за спазване на заповедта на Агенция “Пътна инфраструктура” относно въвеждането на временна организация на движението по участъци, предназначени за моторни превозни средства, превозващи товари с максимална маса над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника – ограничението е за времето от 18 до 21часа в последния работен (предпразничен) ден и от 14 до 20 часа в последния празничен (почивен) ден.

Осъществява се координация и взаимодействие с регионалните структури на инспекторатите по образованието и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” с цел събиране на информация за организирани екскурзии с деца, ученици, и други групови пътувания. Създадена е организация за провеждане на инструктажи на водачите, проверки за употреба на алкохол и на техническата изправност на автобусите за пътуванията, допълват от МВР.