За да се влюбят от пръв поглед, на мъжете са нужни 8,2 секунди, установиха учени, цитирани от сп. Archives of Sexual Behaviour. Ако един самец гледа в очите една жена само 4 секунди, това означава, че тя не му е направила голямо впечатление.
Ако я зяпа двойно по-дълго време, най-вероятно той вече е влюбен в нея, твърдят сексолози. Що се отнася за жените обаче, те се взират в мъжете за същите периоди, независимо дали ги намират привлекателни, или не.

Със скрити камери учените проследили движенията на очите у 115 студентки и студенти, докато те разговаряли с актьори и актриси. След това студентите били накарани да преценят доколко привлекателен намират събеседника си.

Мъжете гледали в очите актрисите, които намират привлекателни, средно 8,2 секунди. Когато смятали събеседниците си за неатрактивни, се взирали в тях само 4,5 секунди. Студентките гледали актьорите толкова дълго, колкото мъжете гледали актрисите. Учените смятат, че мъжете използват контакта с очи, за да откриват здрави и плодовити партньорки. Дамите обаче са по-предпазливи. Те се стремят да не привличат ненужно внимание към себе си, тъй като то може да доведе до нежелана бременност и самотно майчинство.