Следователите, разследващи кървавия бомбен атентат в България, смятат, че канадският заподозрян е трябвало да осигури логистична подкрепа, уреждайки пътуването и настаняването, но вероятно е взривил бомбата неволно, убивайки свой роднина, който бил един от заговорниците, съобщава канадският вестник "Нешънъл Пост".

Българските власти твърдят, че 25-годишният Хасан Ел Хадж Хасан, който имигрирал от Ливан в Канада като дете, е член на Хизбула, замесен в бомбения атентат срещу автобус с израелски туристи на летището в Бургас миналата година, при който загинаха петима израелци и българският шофьор на автобуса.

Следователи съобщили пред изданието, че ролите на поне трима от четиримата заподозрени за атентата все повече се изясняват. Предполага се, че Хасан е отговарял за логистиката - да уреди безопасно влизане и излизане в и от България за групата и да им осигури подслон и транспорт, съобщи източник, свързан с разследването.

Но атентатът не се развил точно така, както бил планиран. Хасан пътувал до полската столица Варшава, използвайки канадския си паспорт. От там Хасан, Мелиад Фара, австралийски гражданин, който също е от Ливан, и трети мъж, чието име не е известно, но ДНК изследвания показват, че е роднина на Хасан, стигнали до България, използвайки фалшива самоличност и представяйки се за туристи.

Те вероятно внесли поне част от материалите за бомбата с влака до България, включително устройството за взривяване от разстояние. Фара е обвинен, че е сглобил бомбата в България, но изглежда е напуснал страната преди атентата. Ливанска телевизия съобщи, че Фара се върнал в Ливан на 17 юли 2012 г., ден преди експлозията.

Работата на роднината на Хасан, чиято самоличност не е известна, била да постави бомбата, скрита в раница, в багажното отделение на туристическия автобус на летище Сарафово. Тя била насочена към израелски туристи, пристигащи от Тел Авив в черноморския курорт. Бомбата трябвало да бъде взривена с устройство с обсег от 10 километра.

Сега се смята, че именно Хасан е бил човекът, който задействал взрива, съобщава следователят. Роднината на Хасан, който носел бомбата, беше обезглавен при експлозията. Първоначално властите определиха атаката като самоубийствен атентат, но сега смятат, че взривът е станал преждевременно при поставянето на бомбата.

Макар ДНК-то на загиналия атентатор да показва, че той има роднинска връзка с Хасан, за момента тя не е точно установена и самоличността му не е известна. Запознат с разследването заявява, че двамата вероятно са далечни роднини. Не е ясно защо ролята на Хасан е била променена, но ако промяната е била неочаквана, тя вероятно обяснява защо планът се провалил и бомбата не била взривена така, както било замислено - докато автобусът пътувал към хотела на туристите.

Ролята на четвъртия мъж, чиято самоличност не е установена, все още не е ясна. Той е описан като човек с европейски черти. След атентата Хасан избягал в Румъния, след което заминал за Близкия Изток, като или се е върнал в Ливан, или се укрива в Ивицата Газа.