Сенаторката от управляващата Социалдемократическа партия в Румъния Габриела Фиря заведе дело срещу президента Траян Бъсеску за закана и изнудване, съобщават румънските медии.

Сенаторката беше член на парламентарната анкетна комисия, която разглеждаше спорното закупуване на имот от дъщерята на Бъсеску Йоана. Румънският премиер Виктор Понта заяви, че се е подписал под иска, същото направили и редица депутати.

Искът на Фиря е свързан с изказване на Бъсеску пред румънска телевизия, че е по-добре тя "да гледа съпруга си, който е кмет, защото може някой ден да не го намери у дома, ако не бъде внимателен". "Разбирам, че в неговото обкръжение се случват особено лоши неща", допълни Бъсеску.

Според Фиря изказването на президента е очевиден "акт на заплашване на сенатор". Председателят на Демократическия съюз на унгарците в Румъния Келемен Хунор, чиято партия е в управляващата коалиция, оцени изказването на Бъсеску като неуместно. Той заяви, че парламентарната група на партията му все още не е взела решение във връзка със случая, но членовете й са свободни да се подпишат под иска.