Абсурд. Поредният български абсурд се случва в полето на здравеопазването. Европейският социален фонд осигури повече от 19 милиона лева за прегледи, на които да се открият онкологични заболявания, но прегледи няма. Поне не в Русе. Ако имате път към Бяла, „Спри и се прегледай“ там. Това е единственото лечебно заведение в областта, сключило договор по тази национална скринингова програма.
Години наред лекари, журналисти и пациентски организации настояват за прегледи
масови, прецизни, ранни с една единствена цел - да се хванат навреме, в ранен стадий сериозните онкологични заболявания. След като такова нещо се появи на хоризонта през 2009 г., всички въздъхнаха с облекчение и благодарност към Европейския социален фонд. 19 милиона лева не са никак малко пари, а предвидените 400 000 човека, които да минат на прегледи в кабинетите, също са сериозна работа за страна като България. Прекрасната иначе програма е на път да се провали. Причината е много проста - пари и време има за всичко друго, но не и за прегледи. А хората? Да правят каквото искат и да се оправят както могат!
На 21 май 2009 г. тогавашният министър на здравеопазването Евгений Желев обяви началото на програмата и гордо заяви, че след кратка организация през есента започват прегледите.
„Кратката“ организация продължи четири години, смениха се четирима министри
и от есента наистина могат и да започнат прегледи. Никой не се пита каква работа можеше да се свърши за това време и колко случаи на раковоболни можеха да бъдат хванати навреме. По програмата са предвидени скринингови изследвания на 50 000 българки за рак на гърдата, на 250 000 за рак на маточната шийка и 100 000 души от двата пола да минат през преглед за злокачествени образувания на дебелото черво. Крайният срок е 2 декември тази година.
Всъщност добра част от парите и онова ценно време от четири години са пропилени в изработване на софтуер, в купуване на техника за координация /не за лечение/, в изработване на рекламни материали, в обучения, семинари и прочее дълбоки ями. Не и за прегледи. Нито лев към докторите. Нещо повече -
за тях е оставена „мръсната“ работа с мизерното заплащане
Още в началото на годината /2013 г.!/ разпратихме уведомителни писма към всички лечебни заведения в областта - болници, медицински центрове, ДКЦ-та, да се включат в програмата, но получихме потвърждение само от МБАЛ „Юлия Вревская“ в Бяла, коментира пред „Утро“ регионалният координатор по програмата инж.Виктор Хадживасилев от РЗИ. Той не е лекар и единствената му задача е да оформя огромната документация по програмата. Това е причината той да се въздържа от предположение защо всъщност лечебните заведения в Русе не са откликнали с ентусиазъм на тази инициатива.
Отговорът обаче е в цените, по които ще се плаща на докторите за извършен преглед, и в огромната работа, която предстои. Според договореното от Министерството на здравеопазването
възнаграждението на медиците е според регламента на Здравната каса
Това в разбивка дава следните параметри: за рак на маточната шийка ще се плащат 17,90 лв. /9 за преглед и 8,90 за цитонамазка/, за рак на млечните жлези 25 лв. /9 за преглед и 16,65 за мамограф/ и за рак на дебелото черво 11,30 лв. /9 за преглед и 2,30 за анализ на скрита кръв в изпражненията/. В цялата тази система не са включени само гинеколози, рентгенолози и гастроентеролози, а има и доста работа за патолози - тези, които ще анализират взетия материал и ще казват тежката си дума в диагнозата.
Този път
не впрегнахме каруцата пред коня, а направо сложихме коня под каруцата
отсече с възмущение шефът на Комплексния онкологичен център в Русе д-р Камен Кожухаров. Най-логично е именно неговият екип да се включи активно в скрининговата програма, но изискванията на бюрокрацията са ужасяващи. Те са подали документи и очакват одобрение, но докато стигнат дотук, е трябвало да представят купища листи. Безумие е да се иска електронен подпис на лекаря, който ще преглежда, при положение, че той има договор с лечебното заведение, което пък се е включило в програмата и има такъв подпис, коментира д-р Кожухаров. Отделно по изисквания на програмата мамографиите трябвало да съдържат 4 проекции на гърда, а се плаща като за една. Това е машина, тя има определен капацитет и само тръбата й струва 20 000 лева, която пък най-бързо се съсипва, допълва специалистът.
Друг елемент от поредицата неточности е, че никой не е уведомил хората, на които предстои изследване на дебелото черво, че
това не става просто така, само с посещение в кабинета
За да се получи действително точно изследване, е нужно пациентът да спазва т.н. „бяла диета“ и да не консумира абсолютно никакво месо и цветни храни в продължение на поне три дни. Иначе кръв или подобие на кръв може да се установи при изследването и диагнозата ще е сгрешена. Това само при условие, че нямаме за цел да претупаме работата от днес за вчера.
През това време хората получават писма-покани да отидат на преглед. Къде? В Бяла. Или в кабинета, който медиците от градчето са наели в Русе. Поне телефонът, посочен в писмата до подбраните пациенти, е беленски - 08177 12 36. На самите писма пък е даден срок от един месец, в който човекът трябва да посети доктора. Ами ако няма път към Бяла? Всъщност тънкият момент е в това, че
сключилите договори доктори от Бяла преглеждат и в Русе, в кабинети на техни колеги
но си отчитат те прегледа и уникалният номер, който е указан на писмото, се записва в техните регистри. Не е много красиво, но пък работи. Най-новата информация към пациентите е да чакат получаване на второ писмо. В него националните координатори щели да бъдат по-подробни в описанието на предстоящото изследване.
Докато стартират, трябва да финализират. Ей така, една скринингова програма, на която слоганът е „Твоето здраве е в твоите ръце“, показа колко са вързани ръцете на системата. Бившата министърка на здравеопазването Десислава Атанасова обяви във Варна, че „здравеопазването е част от националната сигурност на страната“. Така е, абсолютно точна формулировка. Но кой в държавата си играе така с полиция или армия, както го правят с лекарите и болниците? Кой допуска, че на някоя дирекция на МВР ще й спуснат задача, а после ще я скъсат от проверки и няма да й платят? Превръщането на здравеопазването в акционерно дружество доведе до там, че хуманността беше изместена от пазара и неговите правила.