Повече от 250 сигнала са постъпили в ЦИК след отварянето на възможността всеки гражданин да провери дали данните му са използвани правомерно от дадена политическа партия или коалиция.

Това обяви говорителят на ЦИК Александър Андреев на извънредна пресконференция след среща между избирателната комисия, Комисията за защита на личните данни и прокуратурата, предаде репортер на БГНЕС.

Поне 1/3 от тези сигнали не съдържат трите имена и всички останали данни, които са необходими за съставяне и разглеждане на жалба от страна на КЗЛД, обясни Андреев. ЦИК, КЗЛД и прокуратурата са стигнали до споразумение във връзка с администрирането на постъпилите жалби в ЦИК, съобщи той.

Сигналите, които съдържат достатъчно идентифициращи жалбоподателите данни, ще бъдат препратени към КЗЛД. Онези сигнали, които съдържат данни за престъпление и съдържат изчерпателно обяснение какво точно е нарушението, ще бъдат препращани към прокуратурата, добави Андреев.

От ЦИК помолиха всички граждани оттук нататък да изпращат своите сигнали единствено към КЗЛД, като оформят жалбите си спрямо изискванията на комисията. Едно от изискванията е сигналът да е подписан с електронен подпис, ако той се изпраща по електронен път. "Не може във всеки един случай, когато някой от някъде изпраща някакво твърдение, това да бъде възприемано като сериозен сигнал и да подлежи на проверка", коментира Камелия Нейкова.

Тя съобщи, че след провеждането на европейските избори ЦИК по всяка вероятност ще се възползва от правото си, вменено в Изборния кодекс и ще изпрати становище за начина, по който са проведени изборите. В него вероятно ще има и препоръки, отнасящи се за списъците за регистрация. Според ЦИК промените трябва да влязат в Закона за защита на личните данни, а не в Изборния кодекс. Необходимо е по-ясно и конкретно да се разпише редът, по който могат да се събират подписи, подчерта тя.

От ЦИК са категорични, че в случая не става дума за техническа грешка и сайтът на комисията функционира нормално. На този етап от ЦИК не могат да кажат срещу коя партия има най-голям брой сигнали за злоупотреби и дали има такива, срещу които няма нито един сигнал.