Събитията в следващите дни ще покажат какъв избор ще направи Русия, този избор може да наложи недвусмислен европейски отговор, заяви комисар Щефан Фюле пред Европейския парламент. Там в момента се провежда дебат за натиска, оказван от Русия върху Източна Украйна и за следващите действия на Европейския съюз, предаде БНР.

Координираните и професионални действия на въоръжени групи в различни градове в Източна Украйна напомнят кримски сценарий, заяви комисар Щефан Фюле.

Той припомни, че ЕС многократно е призовавал властите в Москва да не увеличават напрежението в района и да съдействат за намирането на мирно решение, защото никой в Европа няма интерес от кръвопролития.

От утрешните четиристранни преговори в Женева ще зависи до голяма степен и какви действия ще предприеме Евросъюзът, каза още Фюле, като припомни, че той е най-големият пазар за руски газ и петрол, както и че вече се работи за намаляване на енергийната зависимост на Европа от Русия.

Вече е време Европейският съюз да затегне санкциите, заяви по-рано днес докладчикът за Украйна – полският евродепутат от ЕНП Яцек Сариус-Волски. Според него освен изолация Русия заслужава икономическа и финансова блокада.

Председателят на външната комисия Елмар Брок каза, че проруските сили, които дестабилизират Източна Украйна, очевидно са направлявани от Москва. Вече има достатъчно доказателства в тази посока, това е акт на агресия. Украйна има право на самоотбрана, коментира Брок.