Оранжев код за опасни горещини в 13 области на страната обяви Националният институт по метеорология и хидрология за 30 юли.

Оранжевият код, предупреждаващ за много горещо и опасно време, е обявен за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Пловдив, Пазарджик и Благоевград. В тези области времето ще е горещо с максимални температури от 38 до 40 градуса. В останалата част от страна, включително по Черноморието, обявеният код е жълт. Очакваните максимални температури са между 35 – 37 градуса, а по крайбрежието на морето 33 – 35 градуса.

Оранжево означава опасност. Прогнозират се опасни и особено опасни метеорологични явления. Съществува голяма вероятност за материални щети. Възможни са човешки жертви. Бъдете много внимателни, следете подробната информация за очакваните метеорологични условия и следвайте съветите на властите, съветват специалистите.

Други полезни съвети в горещите дни препоръчват: пиене на много течности – не по-малко от 2 литра; постарайте се да не излизате навън между 10 и 17 часа. Разходките на открито са много опасни, особено за малките деца, възрастните хора и страдащите от сърдечно-съдови заболявания. Жегата е опасна както за хора с ниско кръвно, така и за тези с високо. Консумирайте леки, а не мазни храни – предимно плодове и зеленчуци. Според експерти, усещането за разхлаждането от пиенето на бира е фалшиво. Същото се отнася и за сладоледа.