На 11 април в Музея на графиката в Палацо Ланфранки в Пиза се откри мултимедийната фотоизложба „Нашето вчера (1839–1939): животът през обектива на първите европейски фотографи”. Изложбата е подготвена по проекта Europeana Photography, в който България участва с 15 000 стари фотографии, предоставени на Фондация НАБИС от 19 институции и частни колекционери. 

На събитието присъстваха много официални лица: кметът на града, неговият съветник по въпроси, свързани с културата, представители на Пизанския университет и на Музея на графиката, както и партньорите по проекта от цяла Европа. България бе представена от Динчо Кръстев, изпълнителен директор на Фондация НАБИС. Откриването на изложбата започна с изказвания от страна на домакините, координаторите на проекта и представител на европейската дигитална библиотека Europeana, и продължи в неформална обстановка.

Фотографиите в изложбата (около 100) са подбрани според високата им художествена и историческа стойност и интересен сюжет. Те са подредени в осем тематични групи: „Живот в града”, „Изкуството на портрета”, „Децата от вчера”, „Беди и изпитания”, „Художествени снимки”, „Фотографи в действие”, „Радости и забавления” и „Дързостта на новия свят”. Пет от снимките са български: беседа на четирима интелектуалци от 1905 г., Борис Руменов (Борю Зевзека) от 1928 г. и Асен Христофоров сред  футболния отбор на Робърт Колеж в Истанбул от 1929 г. (и трите собственост на Националния литературен музей); жители на Троян наблюдават авиошоу в деня на откриването на Паметника на загиналите, 2 юни 1938 г. (предоставена от Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян) и градски пейзаж със сградата на Българската земеделска банка във Видин (от Държавна агениция „Архиви”).

Участниците в Europeana Photography – архиви, агенции, библиотеки и музеи от 13 европейски държави – са си поставили за цел дигитализирането на около 430 000 фотографии с историческа, художествена и културна стойност от времето на  първите 100 години на фотографията. Проектът е съфинансиран от Европейския съюз и получава отлична оценка от експертите на Европейската комисия за постигнатото качество и напредък.

Изложбата  „Нашето вчера..” показва какъв е бил животът в Европа в периода между втората четвърт на XIX в. до началото на Втората световна война – период на големи промени, когато ръчният труд отстъпва пред машините и индустриализацията, когато работата и животът са били значително по-тежки от днешните, а игрите и забавленията – твърде далеч от виртуалния свят. Различно е било и всекиденвието, но радостите и тъгите, надеждите и страховете, удивлението и мечтите на хората се оказват много близки до нашите.

Изложбата ще бъде в Пиза до 2 юни (входът е свободен), а след това ще гостува в различни европейски градове. Вече е издаден печатен каталог на изложбата, а нейният виртуален вариант е достъпен онлайн.