"Има регистрирани доста случаи за хора, потърсили медицинска помощ вследствие на горещините", съобщи кардиологът д-р Светлозар Сардовски.

Доктор Сардовски от болница "Токуда" препоръчва в часовия диапазон между 11:00 и 17:00 ч. да се избягват излизанията и продължителното излагане на пряка слънчева светлина. Вследствие на силното слънце има риск човек да получи не само слънчев, но и топлинен удар.

Сардовски съветва да се приемат големи количества вода. При сърдечно-съдови и други заболявания докторът допълва, че рискът е повишен. Хората с подобни проблеми трябва да бъдат много предпазливи, да не се излагат на топлина, да не се седи дълго в такава обстановка.

Рискът при децата е най-голям. От родителите се изисква да бъдат много внимателни и да предпазват максимално децата от пряка топлина. Тъй като те много бързо се дехидратират, рисът да получат слънчев или топлинен удар е още по - голям.

Оранжев код е обявен за 29 юли – вторият ден от астрономическите горещници - за 4 области на Северна България. Кодът е в сила заради опасно високи температури в областите Видинска, Монтанска, Врачанска и Плевенска. В тези области времето ще бъде много горещо, с максимални температури около 38°-39°, на изолирани места в областите до 40°.

За останалата част от страната обявеният код е жълт отново за високи температури. В Западна България температурите са около 35 градуса. В Югозападна България са между 36 и 38 градуса, към Петрич и Сандански - около 39°. В Централна, Южна и Североизточна България температурите ще бъдат между 36 и 38 градуса, по Черноморието - между 34 и 36 градуса, по самото крайбрежие на морето между 31 и 33 градуса. НИМХ предупреждава, че времето е опасно. Слънчево и много топло е времето и в планините. Максималната температура на височина 1200 метра е около 28°, а на 2000 метра около 19°.