Опоненти на руския президент Владимир Путин опитват да докажат, че той значително е преувеличил теглото на щуката, която уловил при рибарска експедиция в Сибир.

В петък Кремъл съобщи, че Путин успял да улови 21-килограмова щука, докато бил в област Тува, като предостави телевизионни кадри и снимки на голия до кръста президент, хвърлил въдицата си. Снимките явно целяха да докажат, че и на 60 години Путин се чувства все така удобно в дивата природа и има физическата енергия да улови огромна риба и да ръководи страната в трудни времена.

Но уловът веднага накара опозицията, която следи все по-щателно подвизите на Путин в интернет, да разрови учебниците по риболов, за да докаже, че Кремъл греши. Видни опозиционни блогъри съобщиха, че Путин е попаднал в класически капан за рибарите аматьори, които преувеличават размера на улова си.

Блогърът и писател Алфред Кок изчислил дължината, диаметъра и обема на рибата и заяви, че тя би могла да тежи само "10-11 килограма", а не 21 килограма, както съобщи Кремъл. Проопозиционният журналист Олег Кашин допълни, че риба с тегло 21 килограма просто ще потъне на дъното на езерото. "Толкова тежка щука просто няма да може да плува. Тя би потънала на дъното! Всъщност тази щука е била направена от гранит", написа Кашин в Туитър.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков опроверга твърденията, като заяви, че "е лято, няма какво да се прави, хората имат нужда да говорят". "Аз лично видях везните и присъствах на претеглянето. Щуката наистина тежеше над 20 килограма", заяви той. Прокремълския масов ежедневник "Комсомолская правда" не прояви подобни подозрения и посвети цяла страница със снимки на Путин в камуфлажното му облекло, придружени с угоднически коментар. "Много хора мислят, че улавянето на такъв трофей е чиста случайност. Бъдете сигурни, че това не е случайно! Трябва да имате психологията на победител и на човек, поемащ рискове", заяви експертът по риболова Виталий Максимов, цитиран от изданието.