Никога не съм бил кадровик на прокуратурата и не съм се занимавал с проблемите на корупцията. Аз се занимавах с борбата с организираната престъпност и с институционалния контрол във ВКС.

Това каза пред Нова телевизия Камен Ситнилски, член на Висшия съдебен съвет и бивш заместник-главен прокурор. Преди повече от седмица Етичната комисия разгледа казуса с разпространените в публичното пространство СРС-та, хвърлящи съмнения върху избора на членовете на ВСС от прокурорската квота. След това ВСС образува дисциплинарно производство срещу Ситнилски.

Като "доста гнусна история", дело на неориентирани хора, но организирана и замислена от някой, който иска да дестабилизира съдебната система, определи Ситнилски разлепените некролози с неговия лик пред сградата на ВСС. Много пъти съм се питал на кой преча, каза още Ситнилски. Той е убеден, че тези, на които пречи са хора, които имат интерес съдебната система и респективно прокуратурата да е разколебана.

По повод Ваня Илиева и Руси Алексиев и дали той не стой зад една от тези кандидатури, Ситнилски заяви: Фигурата на градски прокурор е много важна. Никога не съм изразявал предпочитанията си за някои от кандидатите за градски прокурор. Това, че се познаваме с Руси Алексиев, не значи, че предпочитанията ми са свързани с него.

Ситнилски обясни СРС-та и твърдението, че задкулисно се кадрува: Аз съм привърженик на доказателствата, заяви той и обясни записите на разговорите, в който участва и той. Изборът на прокурорска квота за ВСС за пръв път се проведе по такъв начин, отбеляза още Камен Ситнилски. Как смятате, че хасковски окръжен прокурор може да влияе на бургаски апелативен прокурор (Емил Христов), за да му разпореди по мое нареждане да събере гласува за мен. Това е нелепо, категоричен е Ситнилски. За разследването срещу шефа на Окръжната прокуратура в Хасково Иван Ванчев, Ситнилски каза, че е имало дело срещу неизвестен извършител, но основната фигура в него е Ванчев, доколкото знам, това дело е прекратено.

Ако изборът на делегати се компрометира, никакъв Съдебен съвет не може да има, смята Ситнилски. Ще се защитавам в дисциплинарното производство срещу мен. Аз няма да си подавам оставката и ще се защитавам докрай. Моят случай е частен, искам да разгледаме проблемът в институционален мащаб, каза още Ситнилски. Той добави, че некролозите пред ВСС са престъпление и хулиганство, извършено с особен цинизъм. Прокуратурата трябва да си свърши работа, все още не е започнала да си я върши, както трябва, смята Ситнилски.