Властите в Нова Зеландия съобщиха на южноафрикански готвач, че е прекалено дебел, за да му позволят да живее в страната.

Имиграционните власти заявиха, че Албърт Бютенюс, който тежи 130 кг, няма "приемлив здравен стандарт". Той е застрашен от експулсиране, въпреки че свалил 30 кг, откакто се установил в град Крайстчърч преди шест години.

Нова Зеландия има един от най-високите проценти на затлъстели хора в развития свят, като близо 30% от населението й е с наднормено тегло. Бютенюс и съпругата му Марти се преместили от Южна Африка в Крайстчърч през 2007 г. По това време готвачът тежал 160 кг.

До този момент годишните им работни визи били подновявани "с много малки проблеми", разказва съпругата на готвача. "Те никога не са споменавали теглото на Албърт или неговото здраве, а той беше много по-тежък тогава", казва тя. Но в началото на май двойката била уведомена, че работните им визи са отказани заради теглото на Бютенюс.

"Иронията е, че в момента той тежи по-малко, отколкото когато за първи път пристигнахме в Нова Зеландия и също така по-малко, отколкото при първия му медицински преглед, който беше приет от имиграционните власти", допълва съпругата му.

Двойката обжалва решението пред министъра на имиграцията на Нова Зеландия, като се позовава на факта, че в последно време той е намалил теглото си. Говорител на имиграционните власти заяви, че молбата на Бютенюс за удължаване на работната виза е била отхвърлена, защото наднорменото му тегло го поставя "в значителен риск" от усложнения, включително диабет, високо кръвно налягане и сърдечно заболяване.

"Важно е всички имигранти да имат приемлив здравен стандарт, за да минимизираме разходите и исканията към здравните служби на Нова Зеландия", съобщи говорителят.