Още по-либерален режим за движението на тировете по празници и в почивните дни въведе държавата за тази година, като ги пусна да се движат свободно не само по магистралите, но и по първокласните пътища.

Това става ясно от заповедта на пътната агенция, която традиционно се издава преди активния летен сезон. Според нея камионите над 12 тона няма да се движат в периода от 1 юли до 15 септември в петък от 18 до 21 часа и в неделя от 14 до 20 часа.

Също така се забранява движението им целогодишно в последния работен ден преди официален празник от 18 до 21 ч и в последния почивен (празничен) ден от 14 до 20 часа.

Мотивите - осигуряване по-висока безопасност на движението в тези периоди, както и доказаната досега “ефективност и превантивност с цел предотвратяване и/или установяване на нарушения на обществения ред при ползване на тези пътища, както и с цел осигуряване на безопасни условия за живота, здравето и имуществото на гражданите”.


Но се оказва, че осигуряването на по-високата безопасност се налага само за 6 отсечки в страната - първокласни и второкласни.


Забраната важи за:

• Ребърково - Ботевград
• Връзка на лот 1 на магистрала “Струма” при Дупница до ГКПП Кулата
• Русе-Велико Търново
• Пловдив-Харманли
• Варна-Бургас
• Бургас-Царево


Но не и за главните шосета, по които хората основно пътуват - а именно магистралите и първокласните пътища. Освен това тазгодишната заповед свива допълнително времето на ограничение в петъците и предпразничните дни - то е определено от 18 до 21 часа вместо от 16 до 22 часа, както бе през миналата година.


Опит за смекчаване на забраната за тирове бе направен за първи път през
миналата година Първоначално през април 2013-а пътната агенция издаде заповед за забрана на тировете по първокласните пътища. Освен това в петък часовете без камиони бяха свити с два - от 18 до 22 часа. След като в. “24 часа” написа, че така ги пускат свободно по магистралите, прокуратурата се самосезира и препоръча режимът да не се либерализира. Писмо за това до пътната агенция изпрати прокурор Веселин Найденов - шеф на отдел “Надзор за законност, защита на обществените интереси и правата на гражданите” от Върховната административна прокуратура.
На 6 юни 2013 г. пътната агенция излезе с нова заповед, която забрани тировете и по магистралите.

В отговор на въпрос защо тази година тировете отново ще се движат свободно, от агенцията отговориха, че решението е взето след детайлен анализ на експертна междуведомствена група, според която “автомагистралите са най-безопасната пътна инфраструктура”. Поради това движението по тях ще е без ограничение за камионите над 12 тона.

Забранените пътни участъци са избрани, тъй като били изходни артерии от големи градове, туристически направления и участъци с установена концентрация на катастрофи, аргументират се още експертите.
От пътната агенция уточниха, че заповедта е съгласувана и подписана и от “Пътна полиция”, и от “Автомобилна администрация”.

Прокурори: По-евтино ли е да се лекуват пострадалите?

Кое ще излезе по-евтино на държавата - да се спре движението на тировете по магистралите в определени часове или да се лекуват месеци наред жертвите на катастрофи и да се режат ламарините, от които да се вадят телата на загиналите? Този въпрос задават магистрати по повод новата заповед на Агенция “Пътна инфраструктура” за ограниченията за движението на камиони над 12 тона.


Във вторник прокуратурата протестира заповедта пред Административния съд в София. Документът се подава чрез самата агенция, каквото е изискването на закона. Според прокурорите заповедта не е съобразена с основните цели на Закона за движение по пътищата, а именно безопасността.

Нима, ако се заформи дълга опашка от тирове по магистрала “Тракия” и се затапи движението, това не излага на риск шофьорите и пътниците, питат юристите. Според прокурорите няма пречка тировете да бъдат спрени по магистралите, като изключение може да се направи само за камионите, които превозват бързо развалящи се стоки.


Магистратите питат и защо по повод на заповедта не е правено обсъждане - да се чуе и мнението на пострадалите при катастрофи и организациите, които се занимават с безопасността на движението.


Юристите недоумяват и защо ограниченията не се впишат в Закона за движение по пътищата, но след сериозна дискусия, в която да се чуят всички гледни точки.