Новият Opel Vivaro пристига – по-практичен, по-ефективен и по-атрактивен от всякога. Второто поколение комбинира функционалността на лекотоварните автомобили и предимствата на един офис на колела с комфорта и стилистичното излъчване на лек автомобил. Неговият предшественик е вече популярен и известен с издръжливостта си представител на европейския пазар на лекотоварни автомобили. От пазарното му представяне през 2001 година почти 600,000 броя са напуснали поточните линии на завода. С производство на около 50,000 броя годишно Vivaro в момента има дял от около десет процента в своя сегмент (Van D), което го превръща в най-добре представящият се модел в гамата от лекотоварни автомобили на Opel. Сега новото, второ поколение на Vivaro, което ще се появи на пазара през това лято, продължава да развива качествата на предшественика си.  

Новият модел разполага с всички основания да разчита на успех: широката му гама от варианти предлага по-голяма дължина, която гарантира и по-голям товарен капацитет, а в кабината е интегрирана авангардна инфоразвлекателна система  IntelliLink, включваща удобна и лесна за работа навигация, както и други елементи, които бързо и лесно трансформират автомобила в мобилен офис. Освен това новото Vivaro е изключително икономично: под капака му могат да бъдат открити напълно нови турбо дизелови двигатели, които предлагат по-нисък разход на гориво около 5.7 литра на 100 километра, с емисии на CO2 снижени до ниво от 149 г/км – най-добрите стойности за класа, които са важни както за бюджетите на собствениците, така и за околната среда. 

“Vivaro е част от един изключително конкурентен пазар. Днешните клиенти на лекотоварни автомобили изискват от тях повече от когато и да било, ”отбелязва Петер Кристиян Кюсперт, член на борда на директорите на Opel и вицепрезидент на  GM Europe, отговорен за продажбите и следпродажбеното обслужване. Автомобилът трябва да бъде изключително функционален, да служи като мобилна визитна картичка, както и да може да превозва хора. Гамата на новия Opel Vivaro предлага перфектно решение за тези нужди. Той е важна част от една голяма продуктова офанзива и значително ще усили позицията ни в сегмента на лекотоварните автомобили.”

Два дизелови двигателя, четири нива на мощност: Модерна турбо технология за Vivaro

Авангардното задвижване прави новото Vivaro един икономичен и функционален модел. Два нови турбодизелови агрегата, с четири нива на мощност, осигуряват подобаващо ускорение, дори когато Vivaro е напълно натоварен. Гамата от двигатели включва 1.6 CDTI с 66 кВт/90 к.с. и 85 кВт/115 к.с., както и авангардния 1.6 BiTurbo CDTI с каскадно принудително турбо пълнене. Последният е със система за снижаване на температурата на сгъстения въздух с два междинни охладителя и има нива на мощност съответно 88 кВт/120 к.с. и 103 кВт/140 к.с. Благодарение на двата си турбокомпресора, този двигател комбинира отлична динамика с нисък разход на гориво. Последният е намален с над един литър при новите турбодизелови мотори, като версиите BiTurbo изразходват около 5.7 литра на 100 км, отделяйки емисии на CO2  от 149 г/км (предварителни данни). Това осигурява на новия мултифункционален ван на Opel най-нисък разход на гориво в сегмента. А тези които искат повече, могат да активират специалния режим на движение “eco”, който осигурява още по-нисък разход.

Новият Vivaro разполага с изобилие от мощност. Още от 1,500 об./мин, версията с мощност 88 кВт/120 к.с. на BiTurbo вече осигурява впечатляващия максимален въртящ момент от 320 Нм, а тази със 103 кВт/140 к.с. дори 340 Нм.

Авангардната ходовата част и множеството технологии, свързани с безопасността в новия Vivaro, са отговорни за сигурното пренасяне на мощността към пътя. В допълнение към антиблокиращата спирачна система ABS, включваща електронно разпределение на спирачната сила (EBD), водачът получава подкрепа и от асистента за аварийно спиране (EBA), асистента за потегляне по наклон (HSA), електронната стабилизираща система (ESP) с контрол на сцеплението (TC) и системата за намаляване на риска от преобръщане.

Модерните системи за подпомагане на водача правят шофирането на Vivaro по-безопасно и комфортно. Той се предлага с комбиниран темпомат с функция за ограничаване на скоростта, както и със система Park Pilot, помагаща на водача да паркира на заден ход. Водачът има възможност за по-добър обзор на пространството зад автомобила с добавянето на камера за обратно виждане, а друго практично и свързано с безопасността приспособление е голямото широкоъгълно огледало, монтирано в сенника за пътника. Последният може да бъде наклонен до положение, в което позволява на водача да вижда в „мъртвата зона“, като същевременно позволява подобряване на видимостта във всички посоки.

Модерно мобилно работно място: Новият Vivaro с изобилие от пространство и практични детайли

Гъвкав, мултифункционален и добре оборудван – новият Opel Vivaro може да бъде конфигуриран така, че да задоволи всякакви нужди от областта на лекотоварните автомобили. Той развива успешната концепция на своя предшественик с предлагането на разнообразие от варианти и гамата му включва фургон, Combi, версии с кабина за сервизни екипи или шаси-кабина, различни конфигурации на базата на две дължини на каросерията (L1: 4,998 / L2: 5,398 мм) и две височини на покрива. Новият Vivaro е още по-добре оборудван за превоз на товари от предшественика си, тъй като и двете дължини, в които се предлага, са с по 216 мм по-големи от предишните. Това добавя по 100 мм в товарния отсек и в двата автомобила от съответно 2,500 мм (L1)  и 2,900 мм (L2), осигурявайки достатъчно място за превозване на до три Euro палета, разположени един след друг. Пълният товарен обем на фургона също е увеличен и се простира в диапазона от 5.2 до 8.6 м3. Лесен достъп до товарния обем се осигурява от задните врати. За транспортиране на особено дълги предмети, задната дясна врата може да бъде фиксирана отворена на 90°, като същевременно с това другата врата се затваря независимо от нея. Специални приспособления под формата на люкове в предната седалка на пътника до водача и преградата на кабината също осигуряват възможност за разполагане на по-дълги товари. Combi вариантът с плъзгаща се врата от своя страна осигурява възможност за комфортен превоз на до осем пътници на три реда седалки.  

Кабината на новото Vivaro е организирана така, че да осигурява едно модерно мобилно работно място. Клиентите могат да изберат комфортни седалки с лумбална опора, които да настройват както по отношение на дължината така и по отношение на височината. Всички ключови функции в кабината са позиционирани на линията на погледа и са с оптимизиран достъп, с което се осигурява отлично ниво на ергономия. Към това се добавят практични приспособления като централно разположена седалка, която може бързо да бъде трансформирана в малко бюро, върху което да бъде поставен лаптоп. Работните или необходимите във всекидневните дейности предмети и дреболии могат да бъдат поставени в пространство над инфоразвлекателната система в централната конзола или в чекмеджето под предната пътническа седалка с място за съхранение с обем от 42 литра.

Сега Vivaro предлага високо ниво на комуникационна свързаност чрез инфоразвлекателната система на Opel IntelliLink, включваща 7 инчов цветен сензорен екран, Bluetooth връзка за телефон, аудио стрийминг и авангардни навигационни функции с карти, които могат лесно да бъдат актуализирани чрез изтегляне на файлове през USB входа. Елементи от оборудването като автоматична климатична система и безключово отваряне и стартиране Keyless Open & Start подобряват комфорта и ергономията.

Новият Vivaro е солиден и елегантен и се разпознава отдалеч 

Практичен и комфортен отвътре, солиден и елегантен отвън: напълно новият Vivaro пренася стилистичната философия на Opel, която е носител на множество награди и, в която „скулптурната артистичност се среща с германската прецизност“ в сегмента на лекотоварните автомобили за първи път. Дори само с тази нова атрактивна визия се очаква той да привлече нови клиентски групи. Външността е още по-елегантна и модерна, с голяма, ярко изразена предна решетка, характерни предни светлини и мотив на източеното острие взет „назаем“ от вече признатият нов стилистичен език на Opel. Дневните светлини също са оформени в характерната за Opel „криловидна“ графика с освежаваща визията LED технология, осигуряваща на Vivaro стилистика, която се разпознава отдалеч. С изчистен и практичен дизайн на задната част Vivaro излъчва солидността, която клиентите очакват от един ван по време на всекидневното му ползване.

Клиентите на Vivaro могат да избират измежду три нива на оборудване, както и 11 цвята на каросерията. Още с пазарното представяне ще се предлагат допълнителни специфични цветове за автомобили със специално предназначение, гарантиращи, че новият Vivaro ще разполага с перфектното оформление за всякакви бизнес и търговски нужди.