"Хората няма да се заблуждават с тези пакети и безплатни минути, които са въздух под налягане – 1000 безплатни минути вие ги изяждате с 300 минути разговор". Това каза в „Здравей, България” председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков.

„До този момент никой не е забранявал на мобилните оператори да тарифират по системата 60 + 1. Сега се дава възможност да се тарифира по системата 30 + 1 – това означава, че колкото говориш, толкова и плащаш”, допълни той  относно новите правила за таксуване на разговорите по мобилен телефон.


След промените операторите вече са задължени да предлагат два мобилни плана. „При нас имат доста хора, които са социално слаби. Така те ще могат да си вземат пакет за 20 минути и ще платят за 20 минути”, каза още Божков.

На въпрос какво трябва да направят хората, които искат да бъдат отчитани до секунда и са в договор, експертът отвърна, че те трябва да отидат и да преподпишат договорите си. „Операторите не са много радостни от тези изисквания”, заяви още председателят на КРС и добави, че те ще направят всичко възможно, за да запазят по-големите тарифни планове, които взимат повече пари.

По думите му новите тарифни планове няма да са така атрактивни от гледна точка на минути, защото те реално ще отчитат точните минути на разговора.

Експертът посъветва хората да сключват по-кратки договори, защото така ще могат да се възползват от непрекъснатото намаляване на цените.