Седанът на Ford Mondeo е колата с най-много аварии, моделите на Mercedes пък продължават да са сред най-надеждните на пътя.
В началото на активния пътен сезон специалисти от германския клуб ADAC съставиха рейтинг на най-малко надеждните автомобили, представени на пазара в Германия, съобщава inews.bg.

Според ADAC, най-често ремонтираната кола е седанът на Ford Mondeo. Веднага след него се нареждат хечбеците Peugeot 308 и Hyundai i30. В черния списък попадат и компактвановете Ford C-Max и Opel Zafira, както и ситикарите Hyundai i20, Smart Fortwo, Fiat Punto, Chevrolet Matiz и Honda Jazz.

Срамната класация е изготвена на база анализ на 2 600 000 аварии при 500 хиляди автомобили през миналата година. В изследването са включени само коли на възраст до 6 години, с ежегоден обем на производство над 10 000 бройки.

Главна причина за повечето аварии през 2012-та, според експертите от ADAC, е бил акумулаторът – всяка трета повреда е била свързана с него. Конкретно, една от основните неприятности е свързана с разреждането на акумулатора.
Заедно с черната класация, специалистите определят и най-надежните модели по германските пътища. В списъка фигурират 21 возила, като за никого не е изненада, че 14 от тях са произведени в Германия.

Конкретно, рядко влиза в бокса за ремонт BMW. В рейтинга за най-висока степен на надеждност влизат моделите 1-Series и 3-Series, както и кросовърът X1. Добра оценка завоюват и Peugeot 206, Ford Ka, Audi A1, Citroen C1.
Особено похвален е Mercedes-Benz – в бялата класация присъстват практически всички модели на легендарната марка.