БСП и ГЕРБ остават основни политически партии, претендиращи за първо място в предстоящите избори за европарламент, сочи проучването на Института за модерна политика (ИМП). Социолозите измерват съвсем малка преднина от 0,8% за ГЕРБ.

Проучването е проведено в периода 1-12 април и в него са се включили 994 пълнолетни граждани. Ако изборите за евродепутати бяха проведени в този период, ГЕРБ биха спечелили 21,8%, а БСП - 21%. На трето място със 7,3% се нарежда "България без цензура". ДПС би била четвърта политическа партия с 5,1%.

По този начин анализаторите от ИМП прогнозират, че в Европейския парламент ще влязат между 3 и 6 формации.

Партията на Волен Сидеров събира 4,1%, а с 1% по-малко след нея се нарежда новосформираната АБВ с 3,1%. От ИМП отчитат продължаващ спад в доверието към Реформаторския блок и този месец подкрепата за тях е 2,7%.

Малко под една трета, 29,3%, все още не са решили за кого ще дадат своя вот.

Анализаторите от ИМП коментират, че шансовете на формациите като "Атака", АБВ и Реформаторския блок зависят пряко от избирателната активност на изборите.

В проучването си ИМП измерва и доверието към основните институции в страната. Регистрира се ниско доверие към работата на Народното събрание. Едва 7,6% оценяват дейността му като положителна. Далите отрицателна оценка са 44,1%.

По-високо одобрение получава работата на президента Росен Плевнелиев, въпреки че и към него отношението е по-скоро отрицателно. 15,1% определят дейността на държавния глава като положителна, а 37,5% - отрицателна.

Нивата на одобрение и неодобрение на работата на правителството са сходни с това на президента. 16,9% определят работата на Министерски съвет като положителна, а 40,3% като отрицателна.

Социолозите от ИМП са изследвали и оценката на работата на омбудсмана. Прави впечатление, че одобрението към нея е едва 5,1%, а неодобрението - 51,9%.