Побеснели стършели нападнаха цялата страна и жилят жертвите си почти до смърт. Опасните насекоми летят най-вече около местата в близост до гори и в залесените дворове на къщите. След жестоки ухапвания, стотици потърсиха лекарска помощ в Пернишко, Силистренско и по Черноморието.

От жестоката напаст се оплакаха и столичани, живеещи в зелените квартали „Бояна", „Симеоново" и „Драгалевци". Да избягаш от жилещите било направо невъзможно, защото летели на рояци и атакували хората по няколко наведнъж. „Страшно е - изскачат изневиделица и направо жилят, а ухапването е ужасно болезнено", разказаха жертви на насекомите в Силистра. Боянчани пък разказаха, че страховитите ципокрили се криели из клоните на дърветата и без да кръжат, светкавично се впивали в откритите места на тялото. Опасните стършели били особено коварни, тъй като често хората ги бъркали с оси.

Възрастна жена в Равда била ухапана на няколко места и получила алергичен шок. Тя едва била спасена, след като целият и крак се зачервил и подул от ухапванията. Медиците обясняват, че смъртоносните насекоми са много опасни, защото ако повече от две от тях ужилят човек, дори да не е алергичен, може да го умъртвят. Ужилването от стършел уврежда панкреаса, а алергичните към отровата им получавали припадъци и изпадали в шок. Смъртоносната течност на някои видове стършели дори можела да засегне и нервната система