За момента не ми е приоритет да съдя България в Страсбург. Това каза Гергана Червенкова пред БНР.

Застопорили сме мисленето в тази насока, защото моите обвинения в Америка все още не са свалени. Усилена работа ни чака и там да свалим тези обвинения, каза Червенкова, като добави, че какви действия ще предприемат с адвокатите й ще преценят по-нататък.

"Не трябва да се изключва и този момент в развитието от казуса, че освен гражданската и медийна подкрепа, може би е имало и съдействие от държавните институции, тъй като оттеглянето дойде от Америка и това е хубава крачка и нещо, което не се случва всеки ден", добави още Червенкова.

По-рано пък нейният адвокат Гачо Груев заяви, че причините за обрата се коренят в изключително силната и много активна защита по делото на Гергана Червенкова. По делото ролите на прокуратурата и защитата се смениха. Ние представихме над 40 доказателства в подкрепа на това, че Гергана не е извършила нищо наказуемо. Докато прокуратурата, която представлява интересите на молещата държава – САЩ, не представи нито едно такова доказателство, уточни адвокат Груев. Доказателствата сочат нещо друго, което е в подкрепа на защитната теза, че тази наша сънародничка не е извършила нищо наказуемо и не следва да бъде екстрадирана. Даже това е по-голям успех поради това, че самите американски държавни органи сами се убедиха в това, че тук има грешка, че тези обвинения, които се приписват на Гергана не са точни и сами оттеглиха искането си за екстрадиция, каза адвокат Груев.

Обвиненията на Червенкова са скалъпени и изфабрикувани. Това е станало със съдействието на Цветан Цветанов и ръководената от него делегация, която включваше зам.-главния прокурор Ася Петрова и вече бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров. Българските граждани може би не знаят, че освен дългия престой в САЩ - над 3 седмици, тази делегация е извършила посещение при директора на агенция ДЕА. Един български политик няма работа в агенцията по операции на една спецслужба. Това показва съпричастността на Цветанов в организацията на цялата тази операция и нейното провеждане и в САЩ, и специално в България. Политическото лице Цветанов и неговите помощници са взели участие в скалъпването на обвинения срещу една българска гражданка, която нищо такова не е извършила, категоричен е адвокат Груев.

Гергана беше оклеветена пред лицето на целия български народ от Цветан Цветанов, подчерта Груев.

В това оклеветяване бяха впрегнати правомощията на българските институции в лицето на ръководеното от Цветанов тогава МВР. Бяха създадени документи с невярно съдържание, на базата на които редица телевизии излъчиха такива репортажи, с които твърдяха, че Гергана е организатор и ръководител на престъпна мрежа, че и била събрала над 5 млн. долара, които неща са изцяло неверни от начало докрай, категоричен е адвокатът.

Ако главният прокурор разрови тази история не малко магистрати от съда, както и служители от ДАНС, от МФ, ще трябва да понесат една нелека отговорност. Главният прокурор е избран с протекцията на ГЕРБ и ако той беше на място досега да е образувал едно наказателно производство срещу Цветанов и бившия правосъден министър Диана Ковачева. Неговата заместничка Ася Петрова следваше отдавна да бъде отстранена от заеманата от нея длъжност. Множество държавни институции от името на държавата – ДАНС, спецпрокуратура, спецсъд, МФ, извършват едни нарушения на закона, които в някои случаи са и престъпления, за да направят услуга на Цветанов и да изкарат тази българска гражданка като извършител на престъпление и да подкрепят политическата линия на Цветанов, който държеше да е известен в обществото като боец срещу престъпността и бил постигнал много успехи в тази насока, каза още адвокатът.

Това дело срещу Гери ще бъде аналог за българските граждани, особено за по-младите и тези, които работят в чужди фирми да имат по-голяма предпазливост. Гражданите ни трябва да имат винаги едно наум, че работят за други държави и че там има друг правов ред и че при определени условия може да им се търси отговорност, включително и наказателна.

Апелативният съд прекрати производството за екстрадиция срещу Гергана Червенкова на 25 юли. Гергана Червенкова беше щастлива след произнасянето на съда, но заяви, че борбата за нейната невинност предстои. До този момент американският съд не е приемал нейните доказателства за невинност, но според нея това вече ще стане. Предстои прокуратурата в САЩ да се произнесе дали ще повдигне обвинение. Фирмата, към която Гергана е работила, е наела американски адвокати, които да я представляват в съда. Най-рано през есента на 2014 година се очаква да бъде даден ход на делото в САЩ.

Гергана Червенкова беше заплашена от екстрадиране в САЩ, за обвинения, за които се предвиждат 68 години затвор. Докато чакаше решението на съда обаче на нея й беше наложена най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Тя престоя в ареста няколко месеца. На 2 юли Софийският апелативен съд пусна от ареста Гергана Червенкова под гаранция от 1000 лева.

Гергана Червенкова, работила в сайт за онлайн търговия с лекарства, докато един ден животът й се преобръща и тя вече е в следствения арест, но се надява "България да не допусне такова безумие!". Близките й се опитват да кажат, че обвиненията срещу нея са абсурдни, а Гери само е изпълнявала работата си - трудов договор без управленчески права като финансов мениджър в търговско представителство "БГ Глобал Сървисиз", която е обслужваща компания на английската фирма "Юромедонлайн ООД".

Животът на Гери се преобръща, когато след посещението си миналата година в САЩ, Цветан Цветанов обяви по телевизията, че е разкрит (съвместно с американците) и задържан "основния организатор" на българо-американска организирана престъпна група. Много пъти на протест в подкрепа на Гери излизаха стотици хора – не само нейни близки, роднини и приятели.