Пролетен вирус, който атакува очите и предизвиква конюнктивит, върлува в момента в страната. "Времето е променливо и има коктейл от респираторни зарази", съобщи за "Преса" д-р Атанас Мангъров, началник на детското отделение на Инфекциозната болница в София.

Специалистите наричат вируса парагрипен. За разлика от грипа обаче болестта протича леко, без висока температура, но с характерните симптом - неразположение, хрема и диария при хлапетата. Заради сърбежа в очите хората често го бъркат с алергия и не взимат мерки, посочи д-р Мангъров. Рядко пациентите ходят на лекар, защото изкарват инфекцията на крак. "Ако е възпалена лигавицата на окото обаче, трябва да се потърси помощ", добави той.

Най-много са болните в София-област, където всеки 129 на 10 000 са със симптоми на пролетния вирус. Седмица по-рано заразените са били под 100 на 10 000 население. Вирусът върлува и в Русе, Пазарджик, Плевен и Силистра. Най-малко са болните в Търговище, Кърджали, Благоевград и Перник.

Настинката поваля повече възрастни, отколкото деца. Обикновено отшумява за 3-4 дни и за лечението са достатъчни традиционните препарати като парацетамол и витамин С.

"Не очакваме втора грипна вълна. В момента не ни заплашва и някакъв страшен вирус освен типичните за сезона респираторни инфекции", заяви за "Преса" държавният главен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му в средата на май ще дойде първата вълна от заразени с ентеровируси. Пикът на т.нар. летен грип ще е през лятото, когато дневните температурите не падат под 25 градуса.

В страната продължават да върлуват и шарките. Най-много са случаите на варицела. Само за миналата седмица болните са били 670, а от началото на годината над 7500 хлапета са били заразени. Скарлатината, която върви в комбинация с ангина, пък е повалила близо 200 хлапета за седмица.