Социалната мрежа пуска своя платежна система

На Фейсбук явно и става тясно в ролята на социална мрежа. Затова се подготвя да предоставя и финансови услуги - парични преводи и електронна валута, пише в. "Файненшъл таймс" като цитира източници, близки до компанията.
До няколко седмици Фейсбук ще получи одобрение от Централната банка на Ирландия и ще пусне услуга, която позволява на клиентите да съхраняват пари, да ги предават на други потребители и да ги използват за плащане, разказват сътрудници на корпорацията. Това фактически ще позволи на Фейсбук да създаде своя електронна валута. Представители на компанията вече са обсъдили възможността за партньорство в проекта с 3 лондонски стартапа, които предоставят услуги по международни банкови преводи онлайн и чрез смартфони - TransferWise, Moni Technologies и Azimo.

Една от главните причини за създаването на платежна система е желанието на Фейсбук да засили присъствието си на развиващите се пазари, разказва източник на вестника, запознат със стратегията на компанията. Неотдавна броят на регистрираните потребители в социалната мрежа в един такъв пазар - в Индия, надмина 100 млн. Сега тази страна заема второ място по брой на ползватели на Фейсбук след САЩ. Зад океана компанията вече има разрешение за провеждане на някои платежни операции - например да взима пари от потребителите за покупка на приложения. През 2013 г. корпорацията е направила сделки за близо 2,1 млрд. долара, като по-голямата сума е именно чрез тази дейност. Фейсбук прибира 30% от сумата по тези плащания и миналата година това 10% от общата печалба на компанията.

Платежната система на Фейсбук може да стане сериозен играч на пазара, посочват анализатори. Според Питър Роу от TechMarketView това е логичен ход за корпорацията. Тя е добре представена на международния пазар и този ход ще и позволи успешно да се конкурира с традиционните играчи, отбелязва той. "Макар някои да се отнасят към Фейсбук с подозрение и ще се колебаят, преди да й доверят финансова информация, за мнозина тя се е превърнала в стил на живот", казва той. "Освен това пазарът на паричните преводи е пряк път към пазара на други финансови услуги", добавя Роу. Фейсбук ще намери начин да заобиколи необходимостта да имате банкова сметка и по този начин ще направи паричните преводи по-лесни за младежите и тези, които нямат сметка в банката, прогнозира Роу.