16-годишно момиче е прибрано от полицаи и настанено в дом за временно пребиваване без знанието на родителите му, разказаха потърпевшите пред Нова телевизия. На излизане от училище полицаите са отвели детето, казали са й да изключи телефона си, но не са й обяснили защо. После са я завели в "дома".
Майката Благовеста Владимирова обясни, че нейн приятел е трябвало да я посрещне от училище, защото тя има професионални ангажименти. Когато се прибира, детето й не е у дома, телефонът му е изключен. Изключен е и мобилният телефон на приятеля, поел ангажимент за непълнолетното момиче. Когато по-късно се получава есемес, че телефонът вече е включен, разговорът е отклонен и майката не е допусната да чуе детето си. Вместо с малката, разговаря с директорката на дома.

Когато отива да вземе дъщеря си, директорката Иларионка Христова се държи доста нелюбезно. На въпросите на майката и на адвокат Борислав Желязков се получава само един отговор: "няма да отговорим". Директорът отказва да предаде детето на майката.

16-годишната Симона разказа, че при пътуването до дома директорката я питала дали пуши, защото тя самата щяла да си купи цигари. В Дома е спала на лампа в заключена в стая. При въвеждането й казали да си махне сутиена и колана.

От полицията заявиха, че че бащата на детето 49-годишен мъж - умишлено се укриват. В информация на в 19:20 часа полицаите установяват, че детето е посрещнато пред училище от непознат човек. На тази информация майката веднага реагира: "как решават, че той е непознат?".

Според закона подобна реакция на органите на реда е оправдана, само ако те са изпаднали в безнадзорност. "Настаняват се малолетни и непълнолетни, извършили престъпления и противообществени прояви," прочете адвоката на семейството.