Първи национален конкурс за домашна бира проведе Асоциацията на домашните пивовари в България. Целта на състезанието е повече хора да се убедят в предимствата на пивото .
Приготвянето на бира в домашни условия отнема около месец. Процесът включва варене на малц и хмел, прецеждане, охлаждане и ферментация. Виктор Върбанов от Велико Търново изтъква предимствата на домашната си бира, която вари от няколко години.
Случвало се е да се напиваме с наша бира, не е като да не се е случвало, но нямаме никакви проблеми на другата сутрин, нито болят глави, нито нищо. Необходима е една голяма тенджера. E единственото, което трябва да си пригодиш е някакъв метод за охлаждане, ако е малък съдът може да бъде натопен във вана със студена вода.
Литър от домашната бира излиза около 50 стотинки. Разнообразието от домашни бири е голямо - светли, червени и тъмни. Людмил Фотев, съдия в конкурса оцени качествата на 27 домашни бири:
Какъв трябва да бъде ароматът? Току-що свършихме оценяването на вайсен бирата, която трябва да има плодов аромат, наситен, банан, може би малко зелена ябълка, може би малко дъвка и ако отговарят тези аромати на стила, ние естествено даваме най-близката до максималните точки.
Няма лоша бира, което е добре. Така оцени усилията на нашите домашни пивовари международният съдия от Полша Томаш Копира:
Мисля, че нивото е твърде високо за първо такова състезание в България.
Асоциацията предвижда в края на септември да проведе открит бирен фест на домашните производители, където всеки да може да опита домашна бира.