Лидерът на проруските сепаратисти в Славянск е руски офицер, който служи в Главното разузнавателно управление на руската армия, съобщава украинската агенция УНИАН, като се позовава на Службата за сигурност на Украйна (ССУ).

Според ССУ името му е Игор Стрелков.

Негов бил гласът в прихванат разговор от 14 април, в който той дава отчет на свой шеф в Москва за извършено нападение над автомобил на украинските правоохранителни органи.

Според информацията на УНИАН именно Стрелков е бил посочен от задържани по-рано сепаратисти като човека, който ги е вербувал и им е поставил задачата да превземат сградата на местната администрация в Харков.

Установено било също, че в началото на март той е бил в Крим,

където е контролирал завземането на сгради на украинската армия, както и на местните органи на властта.
Срещу Стрелков е започнало наказателно производство за организация на предумишлени убийства, извършването на действия в срещу суверенитета и териториалната цялост на Украйна и организирането на диврерсионно-подривни дейности и масови безредици в Източна Украйна.

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) започна наказателно дело и срещу служители на неназована руска банка за „финансиране на терористи“, обяви днес институцията, цитирана от Ройтерс. СБУ уточни, че банката е направила трансфери на стойност 45 млн. гривни (3,75 млн. долара) между март и април за финансиране на военни групировки и прехвърляне между 200 и 500 долара на ден на отделни бойци. В съобщението на СБУ се посочва, че банката изплащала средства на бойци, участвали в превземането на офиси на службата в източноукраинския град Луганск.

Същевременно украинската милиция съобщи, че

проруски сепаратисти доброволно са изоставили управлението на милицията в град Краматорск,

предаде Ройтерс. Сградата бе завзета от въоръжени лица в събота.

„Те си тръгнаха доброволно“, заяви за Ройтерс Игор Дьомин, говорител на милицията в Донецка област, макар че според друга версия, която бе разпространена от милицията по-късно, те напуснали сградата в резултат на преговори.
По-късно днес говорителка на Службата за сигурност на Украйна (ССУ) заяви, че бунтовници са окупирали местните офиси на ССУ в същия град. Тя не даде подробности.