Президентът на Русия Владимир Путин прекара последните си почивни дни с премиера на Руската федерация /РФ/ Дмитрий Медведев и министъра на отбраната Сергей Шойгу в Тива и Хакасия, съобщи ИТАР-ТАСС. Путин хвана щука с тегло 21 килограма.

Мини отпуската се увенчала с трофей за президента. Путин хванал с въдица 21-килограмова щука и от нея направили котлети. Говорителят на президента Дмитрий Песков сподели в петък пред журналисти оценката си за почивката "на високо равнище".

"Това беше много интересна почивка. Путин и Медведев много сърдечно общуваха, разговаряха и се къпаха", разказва Песков. На официалния кремълски сайт вече има фотоотчет за тези почивни дни. Публикациите направил лично Медведев.

Президентът ловил риба и нощувал в юрта

"Почивката премина в Тива и Хакасия, с тях беше и Шалан Кара-Оол – главата на република Тува, както и временно изпълняващият длъжността глава на Хакасия Виктор Зимин", съобщи Песков.

"Отначало Путин и Шойгу прекараха деня в Тива на високопланинско езеро на повече от 2 хиляди метра над морското равнище. Бреговете му са вечно замръзнали", разкрива природната картина Песков. Тук Путин почивал един ден, ловил риба и нощувал в юртата. През деня температурата била повече от 30 градуса, а през нощта – около 3, добавя особеностите на континенталния климат Песков.

Тъй като на следващия ден е рожденият ден на Кара-Оол, към почиващите се присъединил и местния певец, заслужилият артист на РФ Кайгал–Оол. Той е известен с изпълненията си на "гърленото пеене".

"Гърленото пеене е просто фантастично, по-впечатляващо е от тиролското", сподели пред медиите своите впечатления от музикалната част на уикенда Песков.

Буйството на природата и буйството на рибите

"На следващия ден Путин се прехвърли на съвсем малкото езеро Токпак Хол, където фактически не е стъпвал човешки крак и там Путин се отдаде на риболов. Тъй като районът е абсолютно безлюден, се наблюдава "буйство на природата и буйство на рибата". "Даже ловецът, който беше с Путин, каза, че не е виждал такова нещо: когато Путин хвана щуката, той трябваше да я тегли повече от три минути" разказва Песков.

Говорителят на президента си признал, че заподозрял нагласена предварително история, но "там наистина няма хора в радиус от няколкостотин километра".

Според Песков президентът хванал рибата едва след като Путин закачил на въдицата блесна от вида "Цар риба", която се изработва от малко семейно предприятие в Красноярск. "Това беше съвършено неочаквано, от рибата след това направиха котлети, много вкусни", отбеляза президентския говорител.

"Много, много сърдечна почивка" с премиера

Продължавайки почивката си, Путин се отправил към притока на Енисей – река Урбун, която се движи нагоре или надолу, в зависимост от това как "диша" Саяно-Шушенската ВЕЦ". "Там Путин се срещна с Дмитрий Анатолиевич /Медведев/, бяха заедно повече от денонощие, много, много сърдечно и общуваха, и разговаряха, и заедно ловиха риба, къпаха се, използваха полезно свободното си време", продължи разказа на Песков.

В разказа на президентския говорител се вмъкват и истории, свързани с резерватите и опазването на редките животински видове, което също се включва в полезната дейност на президента Путин.

"Такъв беше чудесната миниотпуска в почивните дни, на сайта има видео и снимки, включително много красиви, направени лично от Дмитрий Анатолиевич", обобщи Песков, завършва разказа на ИТАР-ТАСС.